fbpx

Xbox: ‘Call of Duty blijft op PlayStation zolang Sony consoles maakt’

Phil Spencer

Na alle controverse rond de overname van Activision door Microsoft en de onzekere toekomst van Call of Duty, heeft Xbox-baas Phil Spencer het geweer van schouder veranderd. In een interview belooft hij nu plechtig het voortbestaan van de shooter op PlayStation: “Zolang Sony consoles maakt, blijft Call of Duty op PlayStation verschijnen.”

Spencer loste het statement in een interview met YouTube-kanaal Same Brain. Microsoft wil dan toch Call of Duty-titels blijven uitbrengen op de console van zijn concurrent. Als de overname van Activision goedgekeurd wordt natuurlijk.


De toekomst van Call of Duty was afgelopen maanden een felbesproken onderwerp. De reeks blijft een bron van onrust voor de verschillende onderzoekscommissies die de economische gevolgen van de Microsoft-Activision deal moeten uitpluizen.

Microsoft liet aanvankelijk weten dat Call of Duty nog enkele jaren op PlayStation zou verschijnen, tot het huidige contract afloopt. In theorie zou de Call of Duty van 2024 dus de laatste titel worden op PlayStation.

Sony-baas Jim Ryan was hier niet mee akkoord en zakte af naar Brussel om voor de Europese Commissie te getuigen. Die onderzoekt of de overname van Activision door Microsoft niet tot ongelijke concurrentie kan leiden. De afwezigheid van Call of Duty op PlayStation zou in de toekomst bijzonder nadelig kunnen zijn voor Sony.

Om te verzekeren dat de overname van Activision nu toch goedgekeurd wordt, lijkt Spencer zijn houding te matigen. Zo is hij nu van plan ‘om Call of Duty op dezelfde manier te behandelen als Minecraft’. De game zal dus op PlayStation blijven verschijnen, zolang er consoles zijn.

Na de overname heeft Microsoft echter alle touwtjes in handen. Zo kan Microsoft de PlayStation-versie aan retailprijs blijven verkopen en op eigen consoles de reeks aan Xbox Game Pass toevoegen. Iets wat de concurrentie tussen beide platformhouders ook geen goed zal doen.

Allicht wordt het dus wachten op de uitspraak van de Europese onderzoekscommissies om een sluitend rapport te krijgen over de overname. Wat denk jij? Zal de overname van Activision door Microsoft de game-industrie voorgoed veranderen?

Een reactie achterlaten