fbpx

Europese Commissie buigt zich over Microsoft-Activision deal

Sony baas jim ryan

Microsoft heeft ook bij de Europese Commissie officieel een aanvraag ingediend voor de overname van Activision Blizzard. De Europese Commissie zal nu onderzoeken of de overname geen oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

De Europese Commissie heeft zichzelf 8 november als deadline opgelegd om de deal (ter waarde van 70 miljard euro) goed te keuren. Indien dat niet gebeurt, gaat het onderzoek over in een tweede fase, waarbij alle gevolgen van de deal grondig geanalyseerd worden.


Volgens bronnen van Dealreporter (via VGC) zou Jim Ryan, de grote baas van Sony Interactive Entertainment, zelfs al afgezakt zijn naar Brussel om zijn bezorgdheden over de deal te uiten. Natuurlijk gaat de kwestie vooral over de exclusiviteit van Call of Duty.

Hoewel Microsoft belooft dat de game zelfs na het huidige contract tussen Sony en Activision, op PlayStation consoles blijft voor minstens drie jaar, is dat voor Ryan absoluut niet voldoende. De Sony-topman wil Call of Duty aan PlayStation-gamers blijven aanbieden zoals Sony dat de afgelopen 20 jaar deed.

Tijdens de eerste fase van het onderzoek wordt onderzocht of de overname gelijke concurrentie ondermijnt. Concreet gaat de commissie bekijken of Microsoft door de overname geen monopolie krijgt. Iets wat nadelig kan zijn voor de prijszetting van producten.

Als er bezorgdheden om de deal zijn, gaat het onderzoek over naar fase 2, waarbij gevolgen op lange termijn van de overname onder genomen worden. Via een bericht in de Financial Times, hebben verschillende verantwoordelijken al bekendgemaakt dat het een moeilijk dossier is. En dat het EU-onderzoek langer zal duren.

Ook de Amerikaanse en Britse overheid onderzoeken op dit moment nog steeds of de overname kan doorgaan.

Wat het resultaat wordt? Dat wordt wachten tot 8 november. Maar hoogst waarschijnlijk nog een stuk langer.

Een reactie achterlaten