fbpx

Mogelijke specs van PS5 en Xbox Series X gelekt

Een nieuw lek heeft mogelijk de grafische specs van de PlayStation 5 en de eerste console uit de Xbox Series X aan het licht gebracht. Het lek komt rechtstreeks van de research labo’s van AMD en bevestigt alvast dat de nieuwe generatie minstens dubbel zo krachtig is dan de huidige consoles. Ook zou de Xbox sterker zijn dan Sony’s console.

De details kwamen aan het licht via een post van Digital Foundry (via Eurogamer). Volgens het lapje tekst krijgt de Xbox Series X krijgt een enorm sterke GPU (grafische kaart), die een grafische kracht behaalt van zo’n 12 teraflops. Ter vergelijking: de Xbox One X had er 6, terwijl de originele Xbox One slechts 1,3 teraflops haalde.


Ook de grafische kracht van de PS5 wordt uitgebreid beschreven, al moet-ie met minder doen dan de Xbox Series X. Zo heeft de opvolger van de PS4 een grafische kracht van 9,2 teraflops. Meer dan het dubbele van de PS4 Pro, die over 4,2 teraflops beschikte. Die originele PlayStation had er slechts 1,84.

Opvallend is wel het verschil tussen PlayStation 5 en Xbox Series X. Met 12 teraflops is de Xbox duidelijk krachtiger dan de PlayStation 5 met 9,2. Nu goed, voor multi-platform titels zal het weinig verschil maken, want die titels moeten toch zo geoptimaliseerd dat ze op alle consoles draaien.

Verder maakte het rapport duidelijk dat de PlayStation 5 gebruik maakt van GDDR6-geheugen in plaats van het gangbare GDDR5-geheugen. Dus op z’n minst zal de PS5, zoals eerder al aangetoond, een serieuze boost krijgen bij laadtijden en rekenkracht. Grafische kaarten die nu al gebruik maken van hetzelfde geheugen, zijn de GTX 1660ti, RTX 2060-2080 en AMD’s Radeon RX 5700.

Tot slot onthulde Digital Foundry dat de PS5 gebruik zal maken van drie verschillende modi om backwards compatibility van PS4-games te integreren. Zo zal de PS5 wisselen tussen een Generatie 0, Gen 1, en Gen 2 modus om respectievelijk PS4, PS4 Pro en PS5 games af te spelen. Allicht gebruikt de console daarbij dus maar een portie van de beschikbare kracht. Vreemd genoeg spreekt het bericht wel niet van PSX, PS2 en PS3-games.

Zolang Microsoft en Sony zelf niets lossen over de specs, blijft deze informatie uiteraard een gerucht. Neem dus alles nog met een korreltje zout. Toch moet gezegd dat deze cijfers zeker als richtlijn kunnen dienen voor wat de uiteindelijk specs zullen zijn. Dat de PS5 en Xbox Series X indrukwekkende consoles zijn, staat nu al vast.

Een reactie achterlaten