fbpx

Microsoft geeft toe dat Sony globale marktleider is

Microsoft Sony

Tijdens een hoorzitting van de Europese Commissie om de overname van Activision Blizzard te doen slagen, heeft Microsoft toegegeven dat het slechts een globaal marktaandeel van 30% heeft. Sony heeft volgens Microsoft maar liefst 70% van de markt in handen.

Microsoft stelde zich voor als de underdog van de game-industrie en haalde er nog extra cijfers bij. In Europa zou de verdeling nog minder gunstig zijn voor Xbox. Zo is de markt in ons continent 80-20 verdeeld in het voordeel van Sony. In Japan – het thuisland van Sony – zou dat zelfs 96-4 zijn.


Microsoft haalde ook aan dat de PS5 het vorig najaar veel beter deed dan de Xbox Series. Zo stelde Microsoft dat er minstens dubbel zoveel PS5’s werden verkocht als Xbox-consoles. En dat verschil zal enkel groter worden, nu Sony de voorraadtekorten van de PS5 grotendeels heeft opgelost.

Microsoft deelde de cijfers om sympathie te krijgen van de Europese Commissie. Die buigt zich momenteel over de overname van Activision Blizzard. Als Microsoft de toelating krijgt om de uitgever van onder andere Call of Duty te kopen voor 70 miljard dollar, dan heeft het meteen een heel portfolio om zijn cloud services te boosten.

Volgens de Europese, Amerikaanse en Britse economische waakhonden zou dat ongelijke concurrentie kunnen veroorzaken en nadelig zijn voor de game-industrie en de consument.

De Britse overheid gaf alvast een negatief advies: de overname zou volgens het Brits onderzoek negatieve gevolgen hebben voor gamers en resulteren in hogere prijzen, minder keuze en minder kwaliteit. Wordt absoluut vervolgd.

Een reactie achterlaten