fbpx

Britse overheid keurt Microsoft-Activision deal af

Schermafbeelding 2023 02 09 om 00.58.28

De overname van Activision door Microsoft is al een tijdje een hot topic. Na onderzoek heeft de Britse overheid haar voorlopige conclusie gepubliceerd: de overname wordt afgekeurd, want die kan negatieve gevolgen hebben voor gamers en resulteren in hogere prijzen, minder keuze en minder innovatie.

Naast de negatieve impact op de industrie, gelooft de Britse overheid dat de franchises van Activision-Blizzard belangrijk zijn voor de groei van cloud streaming. Als Microsoft de kans krijgt om die titels zoals Call of Duty exclusief te maken voor zijn eigen cloud service, kan dat vernietigend zijn voor elke vorm van concurrentie. En dus ook voor gamers.


De Britse overheid biedt wel een oplossing in haar rapport: ze stelt voor om Activision Blizzard op te splitsen. Of om de studio’s achter Call of Duty onafhankelijk te maken en niet te verbinden aan een platformhouder. Indien dergelijke oplossingen niet aanvaardbaar zijn voor Microsoft, zal de Britse overheid een verbod uitspreken tegen de overname.

Het onderzoek is alvast niet  zijn werk gedaan. Zo is in het rapport te lezen dat de Competition and Markets Authority zich vijf maanden lang in de game-industrie heeft verdiept om na te gaan welke impact de deal kan hebben op de markt. Zowel getuigen bij Microsoft als Activision werden verhoord en maar liefst 3 miljoen interne documenten van de uitgevers geanalyseerd werden.

Ook Britse gamers werden bevraagd. En andere studio’s, uitgevers werden geraadpleegd. Op basis van al die getuigenissen oordeelt het CMA dat Microsoft door de overname een nog sterkere positie zou krijgen op vlak van cloud gaming. De concurrentie tussen Sony en Microsoft zou verminderen en dat zou een negatieve impact hebben op gamers.

Call of Duty speelt er een sleutelrol in. Zo verklaart CMA dat Sony en Microsoft momenteel een gezonde concurrentie hebben en toegang tot alle content, zoals Call of Duty, is daar een belangrijk onderdeel van. Als die concurrentie afneemt, zouden spelers op lange termijn geconfronteerd kunnen worden met hogere prijzen, lagere kwaliteit, een verminderd aanbod en slechtere service op consoles.

Microsoft houdt vol dat Call of Duty de komende 10 jaar op PlayStation-consoles blijft. Zo laat de uitgever weten dat hij zich 100% wil toeleggen op die belofte. Ook belooft de uitgever gelijkheid op vlak van inhoud, prijs, kwaliteit en speelbaarheid. Geen early access en exclusieve dlc voor Xbox-eigenaars dus.

Wat Microsoft na die 10 jaar doet? Dat is onbekend. En waarschijnlijk is het die onduidelijkheid die de Britse overheid ook zorgen baart…

In ieder geval is de Britse overheid niet de enige die bezorgd is over de overname. Ook de EU leverde al een lijst met bezwaren af. De Amerikaanse overheid dreigde zelfs met een rechtszaak om de deal tegen te houden.

Een reactie achterlaten