fbpx

Iran voert verbod in op Pokémon Go

Pokémon Go verboden in Iran

Na Saoudi-Arabië, heeft ook Iran de populaire smartphone-app Pokémon Go verbannen wegens veiligheidsredenen. Het verbod werd ingevoerd door de Hoge Raad voor Virtuele Domeinen, een officiële overheidsinstantie die zich bezighoudt met het nagaan van online activiteiten.

Om welke veiligheidsredenen het exact zou gaan werd niet vermeld, maar de Hoge Raad verwijst naar de hoeveelheid data die de app van zijn gebruikers kan raadplegen. Zo verklaarde een veiligheidsanalist dat Pokémon Go toegang zou hebben tot je volledige Google-account, al liet Niantic aan website Polygon weten dat dat het enkel de identeit en het email-adres van gebruikers kan zien. En de ontwikkelaar verklaarde zelfs dat dat niet nodig was.


Wij gaan ervan uit dat bij veel overheden de vrees bestaat dat je met de augmented reality-feature geheime locaties kan filmen, om nog maar te zwijgen over het feit dat Pokémon-jagers overal binnendringen om de monstertjes te vangen. De beelden worden niet opgeslagen, maar het kan genoeg zijn om je de vraag te stellen of de app wel zo onschuldig is als-ie lijkt.

Om die reden blijft Iran Pokémon Go nauwlettend in de gaten houden. Het land hoopte dat Niantic nieuwe voorwaarden zou voorstellen om te onderhandelen, maar dat gebeurde niet. En dus werd het gebruik van de app verboden. Natuurlijk gaat het hier deels ook om propaganda, want de Arabische landen staan bekend om hun strikte censuur van pers en media onder het voorwendsel de Islamitische burger beter te kunnen beschermen.

Een tweede reden voor het verbod, die trouwens veel aannemelijker is, is dat Pokémon Go ingaat tegen het religieuze regime. In 2001 werd het kaartspel ook al verbannen wegens ‘heiligschennende symbolen en verboden beelden die verwijzen naar zionisme en het christendom’. Daarnaast werd het spel ook gezien als een vorm van gokken.

Een reactie achterlaten