fbpx

Aandelen Sony nemen duik na overname Activision Blizzard door Microsoft

PlayStation

Nadat Microsoft zijn plannen onthulde om uitgever Activision Blizzard te kopen voor zo’n 70 miljard dollar, tekende Sony een verlies van maar liefst 13% op de beurs. Daarmee is de waarde van de Japanse uitgever in één dag met zo’n 20 miljard dollar gezakt.

Voor Sony betekent deze daling het grootste verlies sinds oktober 2008. Nu goed, een daling als paniekreactie op dergelijke aankondigingen komt wel vaker voor, dus allicht zal de situatie zich op termijn wel herstellen. Toch is het opvallend dat andere third-party uitgevers zoals Square Enix, Capcom, EA en Ubisoft hun aandelen in waarde zagen stijgen.


De daling heeft veel te maken met de onduidelijkheid rond alle gaming franchises van Activision Blizzard. Als Microsoft de deal inderdaad rond krijgt, zou het kunnen dat games als Call of Duty, Diablo en Overwatch allemaal Xbox exclusives worden. En dat is slecht nieuws voor Sony.

Microsoft liet weten dat het Activision Blizzard games toegankelijk zal houden op PlayStation consoles, maar bij de overname van Bethesda werden dergelijke statements ook gemaakt. En toch zijn The Elder Scrolls 6 en Starfield nu Xbox exclusives.

Of het echt zo’n vaart zal lopen? Voorlopig is het gissen. Als franchise brengt Call of Duty op zich enorm veel geld op. Iets waar Microsoft ongetwijfeld gebruik van wil maken. Wij vrezen dus een beetje voor de toekomst van de franchise op PlayStation na 2023.

Een reactie achterlaten