fbpx

Microsoft koopt Activision Blizzard voor 70 miljard dollar

Activision Microsoft

Microsoft heeft net een bommetje gedropt: via de officiële Xbox-website maakt Microsoft bekend dat het uitgever Activision Blizzard koopt voor 68.7 miljard dollar. En nee, dit is geen vroege aprilgrap. De uitgever van zowel Call of Duty, Overwatch, Warcraft, Diablo en vele anderen, wordt binnenkort eigendom van Microsoft. Of dit betekent dat alle Activision Blizzard-games binnenkort exclusief op Xbox verschijnen, is niet bekend.

Dit is meteen de grootste overname in de geschiedenis van de videogames. Vorig jaar kocht Microsoft nog uitgever Bethesda voor 7.5 miljard dollar.


Door de nieuwe overname wordt Microsoft eigenaar van een hele resem gameseries en hun studio’s. Onder Activision vallen Call of Duty, Spyro, Guitar Hero, Crash Bandicoot en Tony Hawk. Blizzard heeft dan weer Warcraft, Diablo, Overwatch, Hearthstone en StarCraft. En als derde pijler is er King, de mobile developer van onder andere Candy Crush.

Volgens Xbox-baas Phil Spencer zullen Microsoft Gaming en Activision Blizzard tot de overname gefinaliseerd onafhankelijk blijven verder werken. Eens de deal rond is, zal Activision Blizzard aan Microsoft rapporteren.

In de statement maakt Spencer ook duidelijk dat Activision Blizzard aan hem als ceo zal rapporteren. Of de fel gecontesteerde ceo Bobby Kotick na de deal nog deel zal uitmaken van Activision Blizzard, is niet duidelijk.

Spencer voegt er ook aan toe dat hij uitkijkt om die IP’s ook aan de Game Pass toe te gaan voegen. De service heeft volgens de ceo nu al zo’n 25 miljoen gebruikers.

Of alle toekomstige games van Activision Blizzard enkel op pc en Xbox zullen verschijnen, is niet bekend. Maar de overname van Bethesda leert ons dat de kans ontzettend groot is dat Microsoft die strategie wil verderzetten.

Microsoft koopt Activision

Een reactie achterlaten