fbpx

“Grote baas Activision wist van verkrachtingszaak en hield het geheim”

bobby kotick

De zaak over seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer van Activision Blizzard heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Zo zou grote baas Bobby Kotick op de hoogte zijn geweest van talloze incidenten bij de studio’s en hield hij het geheim voor de raad van bestuur. Daarnaast zou Kotick zelf ook vrouwelijke werknemers slecht behandeld hebben.

De nieuwe informatie komt aan het licht dankzij onderzoek van The Wall Street Journal. Zo beweert de Amerikaanse krant in een lijvig en vernietigend artikel dat verschillende gevallen van seksuele intimidatie en discriminatie op de werkvloer bekend waren over het hele bedrijf, zelfs bij de studio’s Treyarch en Sledgehammer Games. Ook grote baas Bobby Kotick wist ervan, maar zou alles in de doofpot hebben proberen steken.


Kotick maakte al eerder bekend dat hij niet op de hoogte was van de feiten, maar de krant beweert nu het tegendeel. Zo zou The Wall Street Journal de hand hebben kunnen leggen aan interne documenten die Koticks betrokkenheid bewijzen. Verschillende voormalige werknemers hebben ook getuigd dat de ceo alles jarenlang probeerde toe te dekken.

De incidenten gaan over afschuwelijke zaken, waaronder een verkrachting van een voormalige werkneemster van Sledgehammer Games (bekend van Call of Duty) door een leidinggevende van de studio in 2016 – 2017. Toen ook Dan Bunting, een van de studiohoofden bij Treyarch, beschuldigd werd van seksuele intimidatie zou Kotick een stokje voor zijn ontslag hebben gestoken. Twee dagen geleden nam Bunting zelf ontslag toen de krant de situatie begon te onderzoeken.

De krant haalt ook verschillende andere uitschuivers van Kotick aan. Zo zou Kotick zelf tal van vrouwelijke medewerkers gediscrimineerd hebben en uitte hij in 2006 zelfs een doodsbedreiging aan één van zijn werknemers via voicemail. Verschillende mails die naar alle werknemers werden uitgestuurd in naam van de aangestelde vrouwelijke compliance manager, zouden ook door Kotick zijn opgesteld.

Opvallend is dat Activision Blizzard nog steeds de handen in onschuld wast. Volgens een vertegenwoordiger van de uitgever kon Kotick onmogelijk op de hoogte zijn van elk afzonderlijk incident tussen personeelsleden. Voor de persoonlijke incidenten zou de ceo zich al verontschuldigd hebben bij de betrokken werknemers.

Activision Blizzard hangt een miljardenclaim boven het hoofd. De Californische staat sleepte deze zomer Activision Blizzard voor de rechter en steeds meer belastend materiaal duikt op. Opvallend: sinds de start van de rechtszaak verlieten tal van leidinggevende figuren het bedrijf. Onder andere J. Allen Brack (voormalig president van Blizzard), Luis Barriga (Game Director van Diablo 4), Jesse McCree (Lead Designer van Diablo 4) en Jonathan LeCraft (World of Warcraft senior designer).

Sinds de start van de rechtszaak kreeg The Washington Post al meer dan 500 getuigenissen binnen van huidige en voormalige werknemers over discriminatie, misbruik, seksuele intimidatie en nog veel meer. Toch blijft de raad van bestuur van Activision achter Bobby Kotick staan, hoewel hij duidelijk niet genoeg doet om de toxische situatie te bestrijden.

Veel winst maken, blijkt belangrijker dan het welzijn van het personeel. Wij zijn alvast benieuwd hoe deze zaak afloopt.

Een reactie achterlaten