fbpx

Verdachte van GTA 6 hack pleit onschuldig in rechtbank

GTA 6

De 17-jarige Brit die aangehouden werd op verdenking van de GTA 6 hack heeft onschuldig gepleit in de rechtbank. Nochtans zijn er aanwijzingen dat hij een cyberaanval uitvoerde op Rockstar alsook het Amerikaanse bedrijf Uber.

Volgens Bloomberg verscheen de 17-jarige hacker voor de jeugdrechter. Daar ontkende hij dat zijn smartphone gebruikte om apps van Rockstar Games te hacken en zo video’s te ontvreemden.


Volgens de aanklager heeft de tiener zijn smartphone gebruikt om toegang te krijgen tot illegaal verkregen software en beeldmateriaal. Daarnaast werd de jongeman beschuldigd van afpersing, omdat hij losgeld vroeg van Rockstar Games.

Opvallend: de rechter deed geen uitspraak, maar verwees de zaak door naar een hoger gerechtshof, waar het proces op een gelijkaardige wijze gepleit zal worden. De verdachte verblijft voorlopig in een gesloten jeugdinstelling.

De 17-jarige wordt gelinkt aan de hackersgroep Lapsus$ en werd eerder dit jaar al aangeklaagd voor een cyberaanval op Microsoft en Nvidia. Begin dit jaar werden zeven Engelse jongeren tussen 16 en 21 jaar opgepakt die lid zouden zijn van de hackersgroep. Ze zouden ook het vervoersbedrijf Uber gehackt hebben.

Twee weken geleden slaagde een hacker erin in te breken op de servers van Rockstar en meer dan 90 gameplayvideo’s van GTA 6 te stelen. Hij deelde verschillende video’s op YouTube en dreigde er ook mee de broncode van GTA 6 te verkopen, indien Rockstar geen losgeld zou betalen.

Achteraf bleek de hacker niet in het bezit van de broncode. Rockstar betreurt het voorval, maar liet weten dat het geen impact zal hebben op de ontwikkeling van GTA 6.

Een reactie achterlaten