fbpx

Spelen we binnenkort oude PlayStation games op PS5?

PS5 SSD

Voorlopig speelt Sony’s PlayStation 5-console enkel PS5- en PS4-games, al kan daar binnenkort verandering in komen. Een nieuw patent lijkt te suggereren dat Sony het backwards compatibility probleem voor oudere PlayStation-games opgelost heeft.

Het document werd voor het eerst gespot door @shaunmcilroy op Twitter. Zo vond hij een patent met als titel ‘Backward Compatibility Through Use Of Spoof Clock And Fine Grain Frequency Control’, via de patentenzoekmachine USPTO. Lijkt op een oplossing om oudere games ook speelbaar te maken op Sony’s nieuwste console, niet?


In het patent wordt beschreven hoe de nieuwe methode werkt, al willen we je de technische mumbo-jumbo besparen. Het komt erop neer dat de klokfrequentie van de console aangepast wordt aan die van de software. Zo wordt gesteld dat een applicatie voor een bepaald systeem altijd draait in dezelfde klokfrequentie als die van het systeem waar de applicatie op afgespeeld wordt.

Een PS5-game draait dus aan de klokfrequentie van de PS5. PS3-games draaien aan de klokfrequentie van de PS3, die beduidend lager ligt dan die van de PS5. Sony wil dus een fopklok introduceren op de PS5, waardoor klokfrequenties van oudere consoles behaald kunnen worden. Daardoor kan de PS5 ‘beetgenomen’ worden en in theorie oudere software afspelen.

Of dit patent ooit een praktische toepassing krijgt, blijft natuurlijk wel de vraag. We zouden de optie alvast verwelkomen. Natuurlijk zou het kunnen dat Sony het systeem ontworpen heeft voor een concurrent van Xbox Game Pass. Volgens eerdere geruchten zou de uitgever daar immers ook aan werken.

Een reactie achterlaten