fbpx

Sony voor de rechter wegens té hoge PlayStation Store prijzen

playstation store lawsuit sony

Sony wordt in Groot-Brittannië voor de rechter gesleept omwille van de hoge prijzen in de PlayStation Store. De uitgever hangt een een schadevergoeding van meer dan 5,75 miljard euro boven het hoofd.

De aanklacht werd in augustus vorig jaar ingediend door Alex Neill, een Britse actievoerder die de rechten van de consument beschermt. Neill startte de groepsvordering op in naam van 8,9 miljoen PlayStation gebruikers.


Volgens de aanklacht zou Sony zijn dominante positie in de markt misbruiken om te hoge prijzen voor games en digitale content aan te rekenen in de PlayStation Store. Daarnaast zou de uitgever zijn krachtige marktpositie gebruiken om strikte voorwaarden op te leggen aan third-party ontwikkelaars en uitgevers.

Sony rekent namelijk een provisie van 30% aan op elke aankoop. Daardoor zijn de prijzen volgens Neill oneerlijk, buitensporig en niet proportioneel met de kosten die nodig zijn voor de service die Sony aanbiedt.

Het Britse gerecht heeft de aanklacht van Alex Neill goedgekeurd waardoor de rechtszaak kan aanvangen. Een goede zaak volgens Neill, want Sony buit al jaren de loyaliteit van PlayStation gamers uit met extreme prijzen.

Elke Britse gamer die een aankoop deed op de PlayStation Store tussen 19 augustus 2016 en 19 augustus 2022 komt in aanmerking voor de groepsvordering. Als de rechtszaak een succes is, moet Sony mogelijk tussen €75 en €645 per deelnemer betalen als schadevergoeding, inclusief interest.

Of de argumenten voor de groepsvordering sterk genoeg zijn, valt natuurlijk af te wachten. Niet alleen Sony, maar ook de Xbox Store en Steam rekenen een provisie van 30% aan. Ook Apple hanteert hetzelfde principe op de App Store.

Enkel de Epic Games Store doet het beter met 12%. Al geraakte bekend dat de Epic Games Store na 5 jaar nog steeds niet winstgevend is.

Een reactie achterlaten