fbpx

‘Next-gen consoles zullen minder goed verkopen dan current-gen’

ps5 xbox series x

De volgende generatie consoles ligt pas eind dit jaar in de rekken, maar dat houdt analisten niet tegen om nu al stevige voorspellingen te doen. Zo beweert Piers Harding-Rolls, de research director voor games bij onderzoeksbureau Ampere Analysis, dat next-gen consoles het minder goed zullen doen dan voorgaande generatie, omdat de markt verzadigd is. Al zal de PS5 het wel beter doen de Xbox Series X.

Harding-Rolls is van oordeel dat de consolemarkt nog steeds heel groot is, maar geen ruimte meer heeft om te nog groter te worden. Daarvoor haalt hij het bewijs aan dat de verkoop van consoles daalt sinds de PS2 en Xbox. Beide consoles verkochten samen zo’n 179 miljoen exemplaren. De PS3 en Xbox 360 deed het slechts een klein beetje minder met 171 miljoen exemplaren. De verkoop van de huidige generatie staat op 157 miljoen exemplaren.


Hij voorspelt ook dat beide consoles even sterk uit de startblokken zullen schieten bij de launch, maar dat de PS5 uiteindelijk een voorsprong zal nemen. Hij verwacht dat Sony’s spelcomputer tegen eind 2024 zo’n 66 miljoen exemplaren verkocht zal hebben. De Xbox Series X schat hij op zo’n 37 miljoen verkochte exemplaren, ook tegen eind 2024.

Als je ’t ons vraagt, gaat de analist wel een beetje kort door de bocht. Geen idee of het bewust is, maar de man laat hier Nintendo buiten beschouwing. Wat sowieso een vertekend beeld geeft van een al dan niet dalende populariteit van consoles. In dat opzicht kan het immense succes van de Nintendo Switch een reden zijn waarom de PS4/Xbox One aantallen zo’n dikke 10 miljoen exemplaren lager liggen.

Wat de prijs van de next-gen consoles betreft pint Harding-Rolls die vast op 450-500 euro. Meer uitleg daarbij gaf hij helaas niet.

Een reactie achterlaten