fbpx

Microsoft onderzoekt waarom third-party games beter draaien op PS5

PS5 Xbox Series X

Hoewel de Xbox Series X in theorie krachtiger is dan de PlayStation 5, lijken tal van games het beter te doen op Sony’s console. Dat werd duidelijk via enkele video’s die de performantie van verschillende third-party games vergeleek. Microsoft reageerde op de video’s en laat weten te onderzoeken waar het kwaliteitsverschil aan te wijten is.

Op gebied van rekenkracht en teraflops doet de Xbox Series X het beter dan de PlayStation 5. Iets waar Microsoft ons maar al te graag op wees tijdens de marketingcampagne. Maar het was Mark Cerny, die tijdens zijn uitgebreide technische presentatie van de PlayStation 5, liet verstaan dat de kracht van een console meer is dan teraflops alleen.


Dat lijkt nu ook bewezen dankzij de techneuten van Digital Foundry. Zij vergeleken en analyseerden verschillende third party games op beide consoles en concludeerden dat die beter presteren op PS5. De Xbox Series X heeft in de meeste gevallen zelfs duidelijk moeite om de PS5 bij te houden.

De Special Edition van Devil May Cry bijvoorbeeld doet het in 120 fps High Framerate Mode duidelijk beter op PS5. Dat zie je in de video onderaan. Ook Assassin’s Creed Valhalla draait vlotter op PS5. Op Xbox Series X dropt de framerate zelfs tot onder 60 FPS en is er sprake van screen tearing. Ten slotte is er de test van DiRT 5, die zowel in resolution mode als performance mode beter scoort op PS5.

Zoals Digital Foundry aanhaalt, ligt dat misschien aan het feit dat ontwikkelaars snel overweg kunnen met de architectuur van de PS5, omdat die heel herkenbaar is in vergelijking met die van PS4. Daarnaast hebben ontwikkelaars de dev kits voor Xbox Series X veel later ontvangen dan die van PS5.

Microsoft is alvast op de hoogte van het verschil in performance en volgt de situatie op de voet. Zo liet een vertegenwoordiger aan The Verge weten dat de uitgever al samenzit met zijn partners om zo snel mogelijk een optimale ervaring van de titels te verzekeren.

Een reactie achterlaten