fbpx

Lies of P is geen onaardige Bloodborne-kloon

Lies of P review

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: Xbox Series / PC

De verwachtingen zijn hooggespannen voor Lies of P. Vorig jaar sleepte het verschillende Most Wanted-awards binnen. En gezien het de eerste Soulslike is van het Zuid-Koreaanse Neowiz, heeft het flinke schoenen te vullen. Wij namen de touwtjes in handen.


Puppet Souls

Normaal vinden wij dat een game altijd op zichzelf beoordeeld moet worden, maar bij Lies of P kunnen we niet anders dan vergelijken met de beproefde Souls-gameplay van FromSoftware. De Zuid-Koreaanse makers van Neowiz doen immers weinig moeite om hun inspiratiebron te verbergen.

Oké, verslagen vijanden geven je Ergo in plaats van Souls, maar verder heeft deze pikdonkere actie-RPG ontzettend veel gemeen met zijn inspiratiebron. Ook hier maken grote indrukwekkende bazen met idem levensbalken genadeloos een einde aan je prille zelfvertrouwen. Zelfs de menu’s en UI voelen vertrouwd, tot een hoogte waarop we ons afvragen of hier eigenlijk geen patenten worden geschonden.

Lies of P review 5

Liegen of sterven

Lies of P vertelt een duistere versie van het verhaal van Pinokkio. Geen houten pop hier, maar een steampunkversie die zijn ledematen kan aanpassen. Als Pinokkio baan je je een weg door Krat, een stad overlopen door automatons en mechanische monsters, op zoek naar je vader Geppetto.

In tegenstelling tot de rest van de mechanische wezens kan Pinokkio liegen en hiermee moet je tijdens het verhaal verschillende keuzes maken. We werden al snel verwezen naar Hotel Krat, een soort hub in de spelwereld, waar allerlei handige personages zich bevinden. Zo kan je hier je verzamelde Ergo inwisselen voor levens, je wapens upgraden of demonteren.

Lies of P review 2

No Strings Attached

Lies of P legt de focus op het pareren van vijandelijke aanvallen in plaats van te kiezen voor meer defensieve opties zoals het gebruik van schilden. Naast een lichte en zware aanval, heb je de mogelijkheid om inkomende aanvallen te blocken en de tegenaanval in te zetten. We raden alvast aan om te oefenen op de timing, want enkel met parry’s kan je de enorm uitdagende bazen overleven. En geloof ons, die timing kan best frustrerend zijn.

De wapens in Lies of P bestaan uit twee delen, een lemmet en handvat die je zonder enige limitatie kan combineren. Wil jij een klein mesje op een gigantische speer zetten? Of een grote elektrische knots op een handvat dat bij jouw speelstijl past? Ga vooral je gang. Elk wapen heeft bovendien een unieke Fable Art, een speciale vaardigheid die oplaadt naarmate je klappen uitdeelt. Zo kun je een krachtige aanval loslaten, of jezelf een betere block of dodge geven.

Pinokkio heeft aan zijn linkerarm nog een extra troef: de zogenaamde Legion Arms. Dit zijn opzetbare armstukken met elk een eigen twist. Zo kan je ene grappling hook monteren om zo vijanden naar je toe te trekken, tegenstanders verbranden met een vlammenwerper of zelfs mijnen neerleggen. Om maar te zeggen dat Lies of P je voldoende opties geven om je vechtstijl te personaliseren.

Lies of P review 4

Prachtig van buiten

Lies of P is best een mooie actie-RPG: alles aan de wereld van Krat klopt. Er hangt een onheilspellend sfeertje, de kwaadaardige marionetten hobbelen heerlijk houterig achter je aan en de muziek onderstreept dit alles. De PS5 levert bovendien een stabiele, vloeiende framerate af, wat essentieel is voor dit genre.

Maar toch is Lies of P geen vlekkeloze Bloodborne-kloon. De plaatsing van vijanden is enorm voorspelbaar en ook qua vijandtypes voorziet Neowiz haast geen afwisseling. Waardoor je in de meeste levels vooral uitkijkt naar de volgende baas. Je kan bij lastige baasgevechten ook hulp inroepen, maar omdat Lies of P geen online component heeft, moet je het doen met een computergestuurd hulpje. Dat weinig impact maakt.

We hebben genoten van onze tijd met Lies of P. We vinden het een vermakelijk aftreksel van Dark Souls dat echter ons respect voor FromSoftware nog meer doet stijgen. Want het blijkt toch niet zo eenvoudig om die geperfectioneerde Souls-formule na te maken.

7.9
Lies of P
  • Pinokkio meets Bloodborne
  • geweldige sfeer en presentatie
  • uitdagende baasgevechten
  • frustrerende focus op parrying
  • weinig afwisseling buiten bazen

BESLUIT

Lies of P is geen onaardige Bloodborne-kloon met een uniek vechtsysteem en enkele scherpe kantjes. Vooral het nijpend gebrek aan afwisseling in vijanden is zonde en moet aangepakt worden in de sequel.

Een reactie achterlaten