fbpx

Journalist ontfutselt nieuwe info over PlayStation 5

Na de geruchten over een mogelijke release van PlayStation 5 in 2018 trok Jason Schreier, een journalist van Kotaku, alle registers open om nieuwe informatie te bekomen. Hij raadpleegde zijn connecties en diverse bronnen bij zowel Sony, first- en third-party ontwikkelaars. De algemene boodschap luidt dat we op beide oren kunnen slapen: de PS5 komt ten vroegste in 2020.

Schreier sprak met een dozijn ontwikkelaars van verschillende studio’s over de volgende consolegeneratie. Twee van bevestigden dat ze de plannen van Sony kennen over de PlayStation 5. Een release in 2018 is volledig uit den boze en zelfs 2019 achten ze als onwaarschijnlijk. De grote ‘maar’ in het verhaal is de concurrentie. De twee bronnen zeiden dat de consolebouwer de plannen kan wijzigen door onverwachte acties van concurrenten.


De meeste ontwikkelaars waarmee de journalist contact had, beweerden dat ze niet op de hoogte zijn van plannen over een nieuwe PlayStation. Zelfs een paar medewerkers van first-party studios gaven aan dat ze nog niet gebrieft zijn over het bestaan van een PlayStation 5. Moest er informatie over de console zijn binnenin de studio, dan zit die alleen nog maar bij de top.

Als tussentijdse conclusie zegt Schreier dat er zeker en vast gesproken wordt over de PS5 in de wandelgangen bij zowel first- als third-party ontwikkelaars, maar het is te beperkt moest de release zo dichtbij zijn.

In zijn onderzoek ging hij nog een stapje verder door het artikel van Semiaccurate mee te nemen naar een van de personen die op de hoogte is van de plannen bij Sony. Die lachte het onmiddellijk weg want als de PS5 deze herfst moet verschijnen, dan zou de productie al op volle toeren draaien. Als dat het geval is, dan zou het een gigantische verrassing zijn voor ontwikkelaars die aan games werken voor deze herfst en later.

Devkits van de PS5 is dan weer een ander paar mouwen: het zou gaan om een vroege versie van de devkit. Concreet wil dat zeggen dat het een pc is met een CPU en GPU die vermoedelijk evenwaardig is aan de toekomstige console. Als ze al bij ontwikkelaars zitten, hebben ze een doordeweekse pc-behuizing om zo weinig mogelijk op te vallen. Bij de PS4 ging het zelfs zo ver dat Sony vroeg om de devkits achter gesloten deuren te zetten waar een beperkt aantal mensen toegang tot had. Voor de PS5 wordt waarschijnlijk hetzelfde principe gebruikt.

Tot slot verwachten de meeste ontwikkelaars dat de volgende console duidelijk een nieuwe generatie inluidt. Het zal dus geen aanpak zijn zoals bij de PS4 Pro waarbij de oorspronkelijke PS4 ook nog alle games kan spelen. Nee, de PS5 zal eigen games krijgen waarvoor de vorige console niet krachtig genoeg is.

Officieel wil Sony niet reageren op geruchten, maar laat een ding duidelijk zijn: alle huidige informatie die de journalist kon ontfutselen wijst op een release in 2020. Een tijdskader dat aansluit op de geruchten van een jaar geleden.

REACTIES (1)

Een reactie achterlaten