fbpx

‘De PS5 staat stukken verder dan high-end gaming pc’s’

epic unreal PS5

Het zijn niet onze woorden, maar die van de grote baas van Epic Games. Volgens Tim Sweeney zit Sony met de PlayStation 5 een heel eind voor op de high-end gaming pc’s. Dat komt door de innovatieve opslagarchitectuur van de console die toelaat om heel snel heel veel data over te brengen tijdens het gamen. Iets wat high-end pc’s op dit moment niet kunnen.

Epic Games liet recent de PS5-demo van zijn nieuwe Unreal engine 5 op de wereld los en stootte daarbij op ongeloof. In een interview met IGN vertelt hij dat de demo wel degelijk speelbaar is op de PS5 en dat Sony’s console dankzij zijn unieke architectuur dit soort realistische graphics en physics toelaat.


Niet alleen de grafische kracht van de PS5 ligt een heel stuk hoger dan de vorige generaties, de échte doorbraak van Sony zit hem in de gigantische sprong voorwaarts op vlak van bandbreedte en de snelheid van dataoverdracht. Sony’s SSD laat een dataverkeer van 5GB per seconde toe, terwijl de harde schijf van de PS4 slechts 50-100 MB per seconde aankan.

Maar ook de plaatsing van die snelle SSD is volgens Sweeney van cruciaal belang: “De PS5 plaatst het snelle flashgeheugen bijzonder dicht bij de processor waardoor het dataverkeer tijdens het gamen drastisch wordt verhoogd. En dat was essentieel om dit soort demo te kunnen maken.” Net die aanwezigheid van een SSD en de slimme plaatsing ervan, maakt volgens Sweeney van de PS5 een echte powerhouse.

Volgens Sweeney staat Sony met de PS5 dan ook een stuk verder dan high-end pc’s waar je dit soort SSD-architectuur niet kan vinden. Hij heeft het bovendien over een omgekeerde beweging: de PS5-console zal toonaangevend worden voor de richting waarin de gaming pc’s zullen evolueren.

Of de Xbox Series X gelijkaardige prestaties kan neerzetten? Daar wilde Sweeney niet op antwoorden. Maar hij bevestigt wel dat de features uit de Unreal engine 5 techdemo op alle next-gen consoles zullen werken. Heb je de PS5 techdemo gemist? Dan kan je die hier opnieuw bekijken.

Meer weten over de PS5? Check dan hier alle nieuws en details omtrent Sony’s next-gen console.

Een reactie achterlaten