fbpx

Chiptekort voor consoles houdt aan tot eind 2022

PS5

Volgens chipfabrikant Toshiba blijft het tekort aan halfgeleiders voor spelconsoles nog aanhouden tot eind 2022. Als gevolg zal ook de schaarste van de PlayStation 5 en Xbox Series X nog volgend jaar een probleem zijn.

Het is de grote baas van Toshiba die het slechte nieuws brengt. De tech-gigant produceert chips die gebruikt worden in zowel personenwagens als elektronische toestellen. Het is de grootste chipfabrikant van Japan en levert halfgeleiders aan zo goed als alle consolemakers.


Via Bloomberg waarschuwt ceo Takeshi Kamebuchi dat de bevoorrading tot september 2022 bijzonder krap blijft. Hij geeft toe dat ze niet aan de grote vraag kunnen voldoen. Verschillende bestellingen die dit jaar geplaatst zijn, kunnen pas in 2023 worden.

Reden voor het gebrek aan halfgeleiders is het tekort aan grondstoffen, maar ook de gigantische vraag ernaar. Kamebuchi wijst erop dat door de enorme vraag ze leveren op basis van de productiekracht van hun klanten. Als er bijvoorbeeld een productielijn dreigt stil te vallen of als het tekort een negatieve impact heeft op de economie van klanten, dan krijgt die levering voorrang.

“De vraag van spelconsolemakers is bijzonder groot,” vertelt de ceo in het interview, “en we weten dat die situatie voor frustraties zorgt. Maar geen van alle consolemakers zal 100% van zijn bestellingen ontvangen in 2022.” Ook automakers kampen sinds het begin van de coronacrisis met het nijpende chiptekort.

Toshiba wil de productie in de komende jaren opdrijven om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Zo bouwen ze een nieuwe fabriek voor de productie van halfgeleiders.

Wat dit praktisch betekent? Als je nog geen PS5 hebt, kan het nog een tijdje duren voor je er eentje te pakken krijgt.

Een reactie achterlaten