Een game die je enkel in splitscreen kan spelen? Ha! Toen A Way Out werd voorgesteld op E3 hadden we zo onze bedenkingen. In deze tijden waar grootschalige online Battle Royales het populairste zijn, even komen aanzetten met een intieme, verhaal dat je met zijn tweetjes moet spelen? Toch niet EA’s meest doordachte plan, dachten we. Hoe verkeerd konden we zijn? A Way Out is een uniek pareltje geworden dat op iedereen bovenaan zijn wish list moet zetten.
A Way Out is onderdeel van EA’s Originals, een sublabel voor kleinere, originele indiegames die de steun van een grote uitgever kunnen gebruiken. Oké, EA heeft deze titel afgelopen jaar wat overhypt, maar dat is niet onterecht. In A Way Out draait het allemaal om samenspel en dat hebben de makers ingenieus vertaald naar de ontwikkeling. Neem gameplay of het verhaal apart en je zal niets baanbrekend vinden. Je progressie doorheen de game is gewoon een opeenvolging van vele quick time events. En de plot – twee bajesklanten die uit de nor breken om wraak te nemen op de maffioso die hen er inluisde – valt samen te vatten op een bierkaartje.
Maar beide elementen worden zò ingenieus aan elkaar geregen en met elkaar verweven, dat het alles naar een hoger niveau tilt. Bovendien slagen de bedenkers erin om van die barse, impulsieve Leo en de meer berekende Vincent, zò’n donders innemende sujets te maken, dat het de conventionele mechanieken waarop dit spel teert, doet vergeten. Josef Fares, de Zweeds-Libanese bedenker van A Way Out (en eerder al van het eveneens op twee personages drijvende Brothers: A Tale of Two Sons), bedacht een paar ingenieuze manieren om je tot nauwe samenwerking te dwingen (geen spoilers!), en bij momenten moet er ook samen een bepaalde richting worden gekozen.
Dat centrale concept van samenwerken zal ook meteen de grootste drempel zijn: je moét er echt met twee voor zijn. De hele game wordt in splitscreen gespeeld en heel wat van de logische puzzels moet je zien op te lossen door – vaak zelfs tot op de seconde juist – samen te spelen. Speel A Way Out alsjeblieft niet online met een onbekende: de “Wat doe je godverdomme?”-momenten komen snel, en dan heb je iemand nodig die niet voor de minste frictie het spel verlaat. Speel A Way Out gewoon samen met je beste vriend op de sofa en enorme pret zal jullie beider deel zijn.
A Way Out is geen lange ervaring (de game kost dan ook de helft van andere triple A-titels), maar dat verandert niets aan de impact die een nieuwe ervaring als deze op ons heeft gehad. Ontwikkelaar Hazelight scoort hard en zal waarschijnlijk niet lang indiestudio blijven. Zolang ze maar een vervolg voorzien, hebben wij daar allerminst een probleem mee.