fbpx

Xbox: “Nintendo en Sony zijn geen concurrentie meer”

Xbox-baas Phil Spencer is meestal vrij gematigd als hij spreekt over de concurrentie, maar met enkele nieuwe statements gooit de man toch olie op het vuur. Zo beschouwt Spencer rivalen Nintendo en Sony niet meer als concurrentie tijdens de volgende generatie. Nope, in plaats daarvan richt Microsoft zijn pijlen op Amazon en Google. En dat heeft veel te maken met Cloud-based gaming.

In een interview met tech-publicatie Protocol, stelt Spencer dat Xbox nu de strijd aangaat met Google Stadia en het platform van Amazon:


“We hebben enorm veel respect voor Nintendo en Sony, maar wij zien Amazon en Google als de primaire concurrenten voor de toekomst. Dat is niet slecht bedoeld naar Nintendo en Sony toe, maar dergelijke traditionele gamebedrijven worden een beetje buitenspel gezet. Ze zouden natuurlijk een project als Azure op poten kunnen zetten, maar wij hebben er de laatste jaren al miljarden dollars in geïnvesteerd.”

Natuurlijk weten we al langer dat Microsoft Cloud-based gaming hoog in het vaandel draagt. Spencer wil dan ook dat spelers hun Microsoft-games kunnen spelen ‘waar en wanneer zij willen, maar ook op eender welk toestel zij willen’. Ook hecht Spencer nog enorm veel belang aan cross-play, waarvoor hij graag wil samenwerken met Sony en Nintendo. Al had-ie ook in dat opzicht lichte kritiek voor Sony en Nintendo:

“Kijk, ik wil niet meer verwikkeld zijn in een strijd om welk format nu eigenlijk het beste is, terwijl Amazon en Google simpelweg games naar iedereen op deze planeet proberen te brengen. Want daar ligt de echte focus. Dat is het ultieme doel.”

Dat Microsoft met de Xbox Series X de strijd aangaat met Amazon en Google, staat dan ook vast. Vorig jaar legde Spencer de belangrijkste kenmerken van Project xCloud al uit op E3. Een concept dat spelers toelaat om games vanaf hun Xbox Series X te streamen naar Android-toestellen, waarbij de console dus als server functioneert.

Dat de concurrentie zich niet zomaar laat doen, staat ook buiten kijf. Google beloofde dit jaar 120 games toe te voegen aan Stadia. Van het Amazon-project hebben we verrassend genoeg nog niets gehoord, al zou het bedrijf werken aan een eigen streaming service voor games. Bovendien zou de internationale webshop al aan de tafel gezeten hebben met grote uitgevers. Een onthulling van de service wordt nog dit jaar verwacht…

Een reactie achterlaten