fbpx

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is nog steeds goud waard

uncharted legacy collection PS5

Wanneer een reviewcode in onze mailbox belandt met woorden als ‘collection’, ‘remaster’ of ‘ultimate’ in de titel, worden we er niet bepaald warm van. Maar in dit geval werden we loeiend heet. Oerklepper Uncharted 4 die samen met spin-off The Lost Legacy een comeback maakt op PS5? ‘James! Enterhaak, pistool en een DualSense! En snel!’

Uncharted collection PS5

Het einde der dieven

De kans dat je nog nooit van Uncharted hebt gehoord is klein, maar niet onbestaande. Voor wie de reeks het afgelopen decennium met succes hardnekkig heeft genegeerd of na intensieve therapie nu eindelijk zijn fobie voor kickass avonturenspellen heeft overwonnen: het avontuur van schattenjager Nathan Drake begon ooit op PS3 als oerdegelijk antwoord op Tomb Raider, maar wist al snel zijn inspiratiebron te overklassen.


Met deel 4 bereikte Drakes wereldtournee zijn glorieuze eindpunt op PS4. Gevolgd door de uitbreiding The Lost Legacy rond zijpersonage Chloe Frazier, een Indisch avontuurtje dat wegens te lijvig uiteindelijk als standalone game werd uitgebracht. Een meer dan geslaagde encore.

In beide gevallen mag je hetzelfde verwachten: een spectaculaire achtbaanrit vol adrenalinepompende blockbusteractie waarbij indrukwekkende setpieces, adembenemende vista’s en topacteerwerk je urenlang – respectievelijk 16 en 10 uur – aan je gamestoel gekluisterd houden. Kan ook niet anders, met de meestervertellers van Naughty Dog aan de knoppen. Met een perfect ritme weten ze shootouts, klautersequenties, omgevingspuzzels, stealth en achtervolgingen aan elkaar te rijgen. Dit terwijl ze de verhalende spanningsboog steeds verder vakkundig aanspannen. Zoals we al zeiden: vermaak van de bovenste plank.

Uncharted collection review

Nathan Drake anno 2022

En dat is zes jaar later niet anders met deze Legacy of Thieves Collection. Dankzij de grafische upgrade ziet het er waanzinnig uit op PS5. Oké, Uncharted 4 zag er op onze PS4 Pro ook best indrukwekkend uit, maar deze 4K-upgrade doet je bek soms openvallen. Je kan kiezen uit drie grafische settings: Fidelity doet het in native 4K aan 30 fps, Performance met een vloeiende 60 fps aan lagere resolutie. En dan is er nog Performance+ voor die enkele gelukzakken die een tv met 120 Hz hebben.

Onze mening: Performance is de ultieme manier om Uncharted te beleven. De vele actie en klautersequenties vol snelle, acrobatische moves beleven aan een hogere framerate, is stukken geslaagder dan kiezen voor iets scherpere visuals aan een choppy 30 fps. Het grafische verschil tussen beide modes is trouwens verwaarloosbaar: Performance biedt meer dan voldoende grafische krachtpatserij en is voldoende reden om nogmaals Drake’s dolle grafroversrit te herbeleven, zelfs al deed je dat meermaals op PS4.

In dat geval, kost deze upgrade je bovendien bijna niets. Heb je een van beide games op PS4, kan je voor slechts 10 euro upgraden op PS5. Een no brainer, al vinden we het volle prijskaartje van 50 euro ook niet overdreven als je de games voor het eerst op PS5 gaat spelen. Naughty Dog liet voor de gelegenheid de multiplayer vallen, maar ongetwijfeld geen haan die daar nog naar kraait.

Uncharted collection review 3

Makes DualSense

Let op: deze bundel is een remaster van de PS4-games, geen remake. Los van die grafische upgrade, heeft Naughty Dog niet veel nieuwigheden voorzien. De lange laadtijden zijn godzijdank weggewerkt dankzij de snelle SSD van de PS5 en dankzij de 3D audio klinkt het nog indrukwekkender door de headset. De verbeterde haptische feedback van de controller laat je ook elke vuistslag, autocrash of andere onzachte landing in je handen voelen. Al had Naughty Dog hier meer kunnen doen.

De adaptieve trekkers bijvoorbeeld passen hun weerstand aan afhankelijk van je wapen, maar verder wordt er weinig vernuftig mee omgesprongen. En hier zat meer in. Voelen hoe je jeep zijn grip in de modder verliest bijvoorbeeld, of het uitgooien van je vaakgebruikte grappling hook. Maar goed, ook zonder écht nieuwe DualSense-toevoegingen, spelen beide games absoluut als een tierelier. En nu maar hopen dat hiermee de weg naar Uncharted 5 is geplaveid.

8.8
  • twee absolute topgames
  • entertainment van de bovenste plank
  • grafische krachtpatserij
  • upgraden voor maar €10
  • pure remaster

BESLUIT

Wat een games. Ook op PS5 bewijst Naughty Dog dat de Uncharted-games nog steeds technisch hoogstandjes zijn. Twee vette blockbusters vol filmische actie waarmee je je ongetwijfeld rot amuseert.

Een reactie achterlaten