fbpx

Uitgevers krijgen boete voor loot crates in Zuid-Korea

lootboxen

Goed nieuws voor alle lootbox-haters, want de eerste boetes voor de louche ondingen zijn een feit. Althans  in Zuid-Korea. De Commissie voor Eerlijke Handelspraktijken van het land heeft drie uitgevers beboet omdat de kans op een zeldzaam item sterk overdreven werd.

Volgens de lokale krant The Korean Herald kregen de uitgevers Nexon (bekend van LawBreakers), NetMarble (Tera, Lineage II en Marvel: Future Fight) en NextFloor (Crystal Hearts, Destiny Child) een boete in de bus. De krant meldt dat de Koreaanse Commissie voor Eerlijke Handelspraktijken aanstoot nam aan de manier waarop de uitgevers de dropkansen van bepaalde items in loot crates adverteerde. In Azië moeten uitgevers namelijk het kanspercentage op een zeldzame drop vrijgeven, maar volgens de commissie gebeurde dat niet op een eerlijke manier.


Zo zou Nexon tijdens het Celebrity Count event in zijn game Sudden Attack loot boxes verkocht hebben, waarbij elke speler kans heeft om een puzzelstuk te krijgen. Wie ze alle 16 verzamelt, krijgt in-game voordelen. Wat verzwegen werd, is dat zo’n puzzelstukje slechts 0,5 % kans heeft om te droppen. De kans is om zo’n hebbeding te krijgen is dus gigantisch klein en daar was de Commissie niet mee gediend.

Het bedrijf moet daarom een dwangsom betalen van $882,700 en kreeg daarbovenop een boete van $5,200. De uitgever gaf al een statement waarin-ie zei dat de dropkansen telkens anders liggen en dat-ie niet akkoord gaat met het besluit van de commissie.

In het geval van NetMarble werden de dropkansen wel geadverteerd, maar klopte het droppercentage niet. Resultaat: de uitgever kreegt een dwangsom opgelegd van $42,300 en een boete van $14,100. NextFloor kreeg daarnaast ook een boete van $4,700.

Een paar maanden geleden werden verschillende onderzoeken gestart naar loot boxes in de game-industrie, zowel nationaal als internationaal. Al is het wel een van de weinige gevallen waarin de overheid boetes oplegt. En nu het Westen nog?

Een reactie achterlaten