fbpx

Loot crates nu ook onder vuur in Amerika

Amerika lootboxen

In de VS is de Federale Handelscommissie (FTC) een onderzoek gestart naar loot crates. Na verschillende Europese landen, wil ook de Amerikaanse organisatie uitspitten of loot crates inderdaad gecategoriseerd kunnen worden als gokken. De FTC maakte het onderzoek gisteren bekend.

De organisatie zal concreet onderzoeken of de praktijk van loot crates eerlijk verloopt of daarentegen misleidend is. Door verschillende betrokken partijen, zoals gamers en ontwikkelaars, te ondervragen. Op basis van die bevindingen kan de FTC enkele nieuwe regels opleggen, die even bindend zijn als wetten.


Dat loot crates verbannen worden in Amerika zien wij niet meteen gebeuren. Al kunnen uitgevers nu wel verplicht worden om de winstpercentages van bepaalde items in loot crates bekend te maken. Dat maakt het systeem veel transparanter.

De Entertainment Software Association, een overkoepelende organisatie die verschillende uitgevers samenbrengt, heeft alvast gereageerd op het onderzoek. Volgens de organisatie zijn loot crates slechts een manier om de spelervaring naar een hoger niveau te tillen.

“Loot crates zijn geen vorm van gokken. Ze hebben geen waarde in de echte wereld. Spelers krijgen iets dat hun ervaring verbetert. Loot crates zijn altijd optioneel. Ze hebben geen impact op spelers die geen loot crates kopen.”

Een vreemd statement. Als loot crates geen real-life waarde hebben, waarom moeten ze dan geld kosten? Ook die laatste bewering is fout. Herinneren jullie je nog het Battlefront 2 debacle? Net omdat spelers sterkere Star Cards en personages kochten via loot crates, waren zij de besten op het slagveld. En dat had wel degelijk een impact op het spelplezier van spelers die geen loot crates kochten.

Het is nu, omdat tal van uitgevers zijn overgestapt naar een model waar alleen cosmetische items in loot crates zitten, dat ze een veel kleinere impact hebben. Wij zullen er ieder geval geen last meer van hebben. De Belgische overheid verbande de dingen, omdat ze wel degelijk beschouwd werden als gokken. Wij zijn nu al benieuwd wat de uitspraak gaat zijn voor Amerika.

Een reactie achterlaten