fbpx

Valve blokkeert item trading CS:GO en Dota 2 in Nederland

loot crates

De eerste slachtoffers in de oorlog tegen loot crates zijn gevallen. In Nederland heeft Valve, de uitgever achter Steam, in-game trading en Steam Marketplace transfers moeten uitschakelen voor zowel Counter Strike: Global Offensive en Dota 2. De actie is een rechtstreeks gevolg van het onderzoek van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Spelers van beide games kregen vanmorgen een melding dat het ruilen van items zowel in-game als via Steam geblokkeerd was. Valve beweert namelijk dat het een waarschuwing gekregen heeft van de Nederlandse overheid, die uitgevers of ontwikkelaars zou beboeten als hun onwettige loot crates niet aangepast zouden zijn tegen 20 juni 2018. In beide games werd het systeem niet aangepast, waardoor Valve nu deze maatregel neemt.


In april deed de Kansspelautoriteit al een onderzoek naar 10 games, waarvan er vier de wet aan hun laars lapten. Het probleem was dat alle voorwerpen in de loot crates gegenereerd worden op basis van een kansfactor. Bovendien is het mogelijk om de inhoud van loot crates te ruilen en te verhandelen, waardoor ze een marktwaarde hadden. Iets wat volgens de kansspelautoriteit niet kan.

Valve legt uit dat het twee aanmaningen kreeg om het design van de loot crates aan te pakken en dus wettelijk te maken. Valve ging daar niet op in, omdat het niet akkoord gaat met het beeld dat de Kansspelautoriteit heeft van de loot crates in de betreffende games. Valve zal dus blijven strijden om zijn gelijk te halen.

Intussen zet de Kansspelautoriteit zijn jacht op onwettige loot crates voort, want hoewel er geen namen genoemd werden, gelooft de instantie dat er nog tal van games zijn die niet in regel zijn met de wet. Uitgevers weze echter gewaarschuwd, want Nederlands wil boetes opleggen tot wel 830.000 euro voor games die niet wettelijk in orde zijn.

Een reactie achterlaten