fbpx

The Crew Motorfest blijft in de slipstream van Horizon

The Crew Motorfest review 1
Getest op: Xbox Series
Ook beschikbaar op: PS5/PC
Ubisofts openwereldracer The Crew is een vreemd beestje. Waar deel 1 nog Need for Speed-gewijs ging over bendes en criminelen, krijgen we met Motorfest een soort Forza Horizon op Hawaï. Maar of dit ook betekent dit dat PlayStation-gamers eindelijk een alternatief hebben voor de Xbox exclusieve racer?

The Crew-crazy

De intro is alleszins indrukwekkend: je wordt meegenomen doorheen verschillende events (of Playlists) om te zien wat dit exotisch motorfestival allemaal in petto heeft. Van driften in met neon-leds uitgeruste bolides tot F1-races en een off-road achtervolging met genoeg adrenaline en stunts om Tom Cruise een erectie te bezorgen. Hier kan Forza Horizon nog een puntje aan zuigen.

En eerlijk: het ziet er best goed uit. Los van wat probleempjes met de HDR, ziet The Crew er gelikt uit op onze PS5. De framerate blijft best stabiel, wat gezien de actie op je scherm bewonderenswaardig is. Want waar deze Motorfest in schittert is de aankleding van de wereld. Stuntvliegtuigen die plots boven je opduiken, ontzettend veel afwisseling in settings en allerlei random events waardoor dit niet aanvoelt als een steriele 3D-omgeving.


En dan heb je nog de gekheid van The Crew: op elk moment tussen de Playlists kan je switchen tussen je auto, boot en een vliegtuig. Over het eiland vliegen, switchen naar een auto en dan crashen op de plaats van het event? Go for it. En dat vind je in geen enkel andere racer.

The Crew Motorfest review 6

Leeg eiland

Helaas krijg je op dat moment ook de beperkingen van dit motorfestival te zien: ook al doet Ubisoft zijn best om van Oahu een bruisende wereld te maken die constant in beweging is, deze viering van pk’s zou tegelijk moeten aanvoelen als het epicentrum van motorgeweld, maar het voelt bij momenten wat leeg aan. Er zijn weinig mensen op straat en maar heel af en toe kom je een tegenligger tegen. Er worden wel AI-wagens gegenereerd, maar die rijden gewoon ghost-gewijs door je heen als je ze ontmoet. The Crew-crazy, maar op een minder goeie manier.

Je rijdt van Playlist naar Playlist en je kan alles op je eigen tempo of op je eigen manier gaan aanpakken. En eerlijk: de events vinden we geslaagd. Enfin, de meeste toch. De Donut Media Playlist bijvoorbeeld met showdowns tussen bekende rivaliserende bolides, of de bekende Australische Supercar Blondie die plots opduikt om je challenges te geven. Racen in trucks waarvan de remmen niet werke? Met een ronkend duel uitmaken of Ferrari of Lamborghini nu eigenlijk sneller is? The Crew neemt zich niet altijd zo serieus en mikt vooral op vermakelijk arcadeplezier. Missie geslaagd vinden wij.

The Crew Motorfest review 3

Drift maar weg

En toch zijn we niet van alle events onder de indruk. De Japanse drift-Playlist bijvoorbeeld voelt in dit geheel vreemd aan omdat het driften ondergeschikt is aan het echte racen. Ook moet je vaak in het bezit zijn van een bepaalde bolide om aan bepaald event te kunnen deelnemen. En dat betekent vooral veel in-game currency verzamelen.

Koop je de nodige auto, dan ‘leent’ de game je een gelijkaardig exemplaar om aan de slag te kunnen. We haalden al voor minder de wenkbrauwen op. Daardoor voelt je eigen bolide en het customizen ervan wat nutteloos aan: je kan ze behalve als taxi toch nooit ergens voor gebruiken.

Ook het switchen naar boten en vliegtuigen lijkt in de Playlists onvoldoende uitgewerkt, terwijl dat net de selling point van The Crew zou moeten zijn. Alsof het team van Ivory Tower te weinig tijd had om genoeg challenges in de lucht en op het water uit te werken. Beetje jammer, al kan het onze tropische racepret niet helemaal bederven.

The Crew Motorfest review 5

The Crew zonder een crew

Met een naam als ‘The Crew’ dachten we ook dat de aandacht meer zou liggen op multiplayer, maar dat is niet zo. Anders dan in voorgaande delen moet je zelfs geen crew meer gaan samenstellen, waardoor wij vooral solo aan de slag gingen. In de multiplayer-optie duurt het ook bijna even lang om in een race te raken als de race zelf duurt. Die slome matchmaking zal ongetwijfeld nog gefikst worden met een update. Maar wij vinden het hier en nu vooral een bummer.

De Social Club is dan wel weer een geslaagde toevoeging: je kan met je avatar door een showroom gaan dolen, stemmen op autocreaties van anderen en zo een soort sociale hub gaan ervaren. Het heeft potentieel, al wordt er op dit moment maar weinig mee gedaan. O ja, en een meer gedetailleerd schademodel was ook welkom geweest, Ubisoft. We begrijpen dat dit een arcaderacer is, maar na een frontale botsing met een muur – dit aan 250 km/uur – gewoon enkele schrammetjes overhouden? Da’s niet meer van deze tijd.

The Crew Motorfest review 4

Puur raceplezier

Met The Crew Motorfest legt Ivory Tower de klemtoon op de races, en die zijn bijzonder vermakelijk, bieden veel afwisseling en ogen best spectaculair. De wegligging van elk wagentype voelt goed – verwacht hier echter geen Gran Turismo -, de selectie van wagens is bijzonder ruim en je ze tot in het oneindige gaan customizen. Van monstertrucks en speedbikes tot elektrische superbolides.

Je bolide upgraden is echter wat meer gedoe, want ook hier krijg je te maken met een gerandomiseerd loot-systeem. Als speler hoop je bij elke beloning op gouden loot, want daarmee kan je je bolide gaan customizen. Al moet je bijzonder hard gaan grinden en is het stukken sneller om meteen met echt geld onderdelen aan te schaffen. En daar zijn we geen fan van. Ach, niets van al dat monetaire microtransactie gedoe aantrekken en het gaspedaal gewoon blijven indrukken.

8.0
The Crew Motorfest
  • arcade adrenaline-rush
  • visueel indrukwekkend
  • veel afwisseling
  • switchen naar boten en vliegtuigen…
  • …al wordt daar maar weinig mee gedaan
  • microtransacties

BESLUIT

Met The Crew Motorfest haal je een echt goede arcaderacer in huis die duidelijk de mosterd haalde bij Forza Horizon. Helaas overtreft hij het origineel nergens echt.

Een reactie achterlaten