fbpx

Super Mario RPG is een geslaagde remake van de klassieker

super mario RPG review 1.jpg

Getest op: Nintendo Switch

Als RPG- en Mario-fans van het eerste uur, keken we ontzettend hard uit naar deze remake van Super Mario RPG. Omdat het origineel een speciaal plekje in ons hart draagt en Nintendo het nu in al zijn glorie en nostalgie heeft hersteld voor de Switch.


Mario-geschiedenis

De laatste jaren startten we onze reviews vaak met een geschiedenisles. We proberen het dit keer kort te houden. In 1996 verscheen op de Super Nintendo de eerste RPG met wereldberoemde hoogspringer Mario in de hoofdrol. De game heette voluit Super Mario RPG: Legend of The Seven Stars en werd ontwikkeld door het toenmalige SquareSoft. Nu Square Enix.

De samenwerking tussen Nintendo en SquareSoft kende heel wat successen. De RPG-makers lanceerden de eerste zes Final Fantasy games exclusief op Nintendo-consoles, en daarnaast nog heel wat andere toppers als Secret of Mana, Live-a-Live en Chrono Trigger. Er was dus wel heel wat enthousiasme om te ontdekken wat er zou gebeuren als Squaresoft creatieve vrijheid zou krijgen om een RPG te bedenken die zich volledig afspeelt in de wereld van Mario en co.

De eerste Mario-RPG werd triomfantelijk onthaald en mocht trots naast de eerdergenoemde RPG-klassiekers staan.

super mario RPG review 2.jpg

Zeven krist.. euh sterren

Laten we beginnen bij de verhaallijn, die vrij eenvoudig is, maar toch durft af te wijken van het gekende Mario-narratief. Prinses Peach wordt weliswaar nog steeds ontvoerd, maar ook weer snel gered nog tijdens de intro. Er loert namelijk een groter gevaar om de hoek in de vorm van de Smithy Gang, een groep levende wapens die de wereld wil overnemen.

Lang verhaal kort: Smithy en zijn kornuiten hebben de Star Road deels vernietigd, en het is aan Mario en zijn medestanders om zeven Star Pieces terug te vinden. Je hoort het al: de plot wordt nooit echt complex, maar het geniale aan deze game zit in de subplots. In elk van de steden en koninkrijken die je bezoekt, krijg je heel wat extra verhaallijnen. Samen zorgt het voor een luchtig avontuur van ongeveer twintig uur gameplay.

super mario RPG review 3

Best grappig

Dit is trouwens ook de game die voor het eerst expliciet humor naar de Mario-serie bracht. Deze halve remake/remaster blijft heel erg trouw aan het origineel en daar horen ook de dialogen bij die ons zelfs vandaag de dag nog regelmatig doen lachen. Zo wordt Bowser na verloop van tijd lid van je heldengroep, maar doet de koning der Koopas alsof het omgekeerde net gebeurde: dat Mario en co. net zijn Minions geworden zijn.

Super Mario RPG zit tjokvol memorabele personages die niet alleen het plot vooruit duwen, maar ook vaak oprecht grappig zijn. We denken aan de halve wilde Booster die met Peach wil trouwen. Of de piraat Jonathan Jones die zich kleedt in een haaienkostuum. De hele game baadt in vrolijk en geestig sfeertje, en dat is exact wat we nodig hebben deze winter.

super mario RPG review 5

Mooi gevecht

De meest in het oog springende upgrade tussen deze versie en het origineel, is duidelijk de grafische glow-up. Nintendo had de game ook gewoon in zijn originele staat kunnen uitbrengen op de SNES-service van Switch, maar koos ervoor om het als een heuse remake aan te pakken. Daardoor sluit Super Mario RPG nauw aan bij hoe je verwacht dat een Mario-game er vandaag uitziet.

Deze remake oogt stukken beter dan de game uit 1996. En we vinden het een goeie keuze om de 2D-graphics te bewaren, in plaats vante opteren voor een complete remake met 3D-levels. De reeds bestaande puzzels, minigames en level designs werden zo goed als volledig trouw gereproduceerd.

Combat boosten

De visuele upgrade valt het hardst op tijdens de combat. Super Mario RPG bevat geen random gevechten, want je ziet de vijanden steeds rondlopen in de verschillende levels. Eens een gevecht start, opent er zich een apart scherm en verloopt alles via het welgekende turn based systeem.

Het (in 1996 alvast) unieke element van de combat: je kan elke aanval en verdediging boosten door op het juiste moment op de A-knop te drukken. Bovendien kan je sommige speciale aanvallen versterken door extra bewegingen op je controller te maken. Dit systeem bleek in die mate populair dat zowat elke Mario-RPG sindsdien het is blijven hanteren.

Van Paper Mario tot Mario & Luigi: Super Star Saga, allen zijn ze schatplichtig aan dit origineel. Het komt bovendien ook terug in recente indie-RPGs als Sea of Stars, die een ode zijn aan de jaren ’90-games. Ook erg knap is het feit dat Nintendo voor deze remake cinematische cut scenes heeft toegevoegd die zeker in combat de moeite waard zijn. Zodra je drie personages in je groep hebt, kan je een Triple Attack lanceren die steeds vergezeld wordt door zo’n unieke cinematic. Dit alles zorgt ervoor dat je je nooit zal vervelen tijdens de talloze gevechten en baasgevechten.

super mario RPG review 4

Charmant avontuur

Naast de gevechten bestaat de RPG grotendeels uit het bezoeken van locaties, praten met NPC’s en (lichte) puzzels oplossen. In elke nieuwe omgeving zitten verzamelbare geheimen verstopt, zoals Frog Coins of onzichtbare kisten. Regelmatig beland je ook in een minigame, zoals het componeren van muziek door op kikkervisjes te springen, of het behendig manoeuvreren van de kolkende Midas rivier.

Het resulteert in een RPG die ontzettend leuk en relax aanvoelt. Dit alles begeleidt door een puike soundtrack en de talloze geluidseffecten waar we nostalgisch van worden. Hier geen ingewikkelde stats die je moet min-maxen, geen hevige verhaallijn vol intriges of combat die erg afstraffend aanvoelt. Je zou zelfs kunnen beweren dat Super Mario RPG, naar moderne standaarden, te gemakkelijk is. En daar valt op zich wel wat voor te zeggen.

Te gemakkelijk?

Met name de gevechten voelen een stuk gemakkelijker aan dankzij een korte visuele cue die je duidelijk maakt wanneer je moet de knop moet indrukken voor die eerder vermelde offensieve of defensieve boost. We hadden tijdens de game eigenlijk nooit moeite met de gevechten, zelfs niet met de boss fights. Toch haasten we ons om erbij te vertellen dat dit geen probleem vormt.

Er moeten nu eenmaal RPGs zijn waar je je als beginner in het genre mee kan vermaken, en in dat opzicht durven we Super Mario RPG absoluut aanraden. Daarnaast geeft deze remake een mooie blik op de evolutie van RPGs als een genre. Er bestaat wat ons betreft geen twijfel dat pakweg Paper Mario 2 een diepere en boeiendere RPG is dan deze voorganger. Ook bij de prijszetting (rond de 60 euro) stellen we ons enkele vragen. Maar als stukje geschiedenis dat op deze manier terug aan bod komt, willen we Super Mario RPG graag blijven koesteren.

8.5
Super Mario RPG
  • blijft trouw aan het origineel
  • opgepoetste visuals
  • combat blijft boeiend
  • oude en nieuwe soundtrack
  • voelt iets te gemakkelijk

BESLUIT

Als je jezelf een fan van RPG’s én Super Mario noemt, dan heb je geen excuus om deze klassieker niet te (her)ontdekken! Een fijn en niet te complex avontuur waar je enkele dagen zoet mee bent.

Een reactie achterlaten