fbpx

Sony werkt aan prototypes van PlayStation 4.5

Na de eerdere geruchten die de website Kotaku verspreidde, meldt ook Eurogamers Digital Foundry het bestaan van de PlayStation 4.5. Verschillende bronnen bevestigen dat Sony druk bezig is met de ontwikkeling van een PS4 met 4K-mogelijkheden.

Volgens diverse tipgevers is de consolefabrikant prototypes aan het testen in het R&D Lab (Research and Development). De console wordt voorlopig de PlayStation 4K genoemd en zou in staat zijn om 4K-beelden op het scherm te toveren. Momenteel is er een eenduidig beeld over de specificaties van de zogenaamde PS4K: sommige bronnen geven aan dat de GPU beter is, maar niet de grafische kracht bezit om hoogwaardige titels – zoals een Uncharted 4 – in 4K te spelen.


Realistisch gezien is het onmogelijk dat de PS4K games in een volwaardige 4K-resolutie aan een degelijke framerate kan draaien. Alleen high-end pc’s die bijna een nier kosten, kunnen dergelijke prestaties neerzetten. Daarbovenop is het technisch niet mogelijk, de huidige hardware is omvangrijk en past niet in een behuizing van de PS4.

Het lijk aannemelijk dat de PlayStation 4K gericht is op het afspelen van de nieuwe generatie Ultra HD-media die bestaat uit een 4K-resolutie en nieuwe High Dynamic Range kleurengamma (HDR). Meerdere bronnen wijzen ook in die richting.

Digital Foundry toetste ook de verschillende mogelijkheden af en zijn vrijwel zeker van het volgende: de nieuwe PS4 zal een betere versie krijgen van de APU-technologie die we in de huidige console terugvinden. Wederom zal Sony gebruik maken van een aangepaste versie van de AMD’s gecombineerde CPU en GPU processor.

Sony maakt meer dan waarschijnlijk de overstap van de 28nm microprocessors naar de 14nm of 16 nm chips. De twee laatstgenoemde exemplaren maken gebruik van 3D FinFET transistoren. Hierdoor zal de PS4K aangepast zijn aan de nieuwe standaard binnen de industrie.

Gezien de prijs van 4K-gaming, de vorm van de PlayStation 4 en de huidige indicaties van de bronnen lijkt volgend scenario het meest waarschijnlijk: de PS4K krijgt nieuwe hardware componenten (een nieuwe chip en een 4K Blu-ray lezer) waardoor het toestel HDMI 2.0 ondersteunt. Concreet zal de console 4K video kunnen afspelen aan 60 Hz en de nieuwe beveiligingsstandaard HDCP 2.2, kunnen hanteren. Dankzij deze nieuwe standaard zal de PS4K probleemloos Netflix 4K en andere 4K- en HDR-content afspelen. Games blijven 1080p (Full HD) en hebben slechts kleine visuele verbeteringen ten opzichte van de huidige PS4.

Het staat als een paal boven water dat Sony bezig is met de ontwikkeling van een PlayStation met 4K. Natuurlijk blijft het wachten op de officiële berichtgeving om te weten wat de PS4-variant zal aanbieden. Volgens Digital Foundry zal de console pas in 2017 verschijnen en 399 euro kosten.

REACTIES (3)

  1. JButter

    Ik hoopte al dat deze console generatie korter zou duren, maar ik had toch liever een volwaardige PS5 gezien. Gelukkig is iets nieuws om mee te spelen altijd wel interessant. 🙂

  2. Gelukkig heb ik nog geen ps4 gekocht.

  3. Karel Steutelings

    Zo te horen heeft het weinig impact op de gameprestaties maar is het louter een media-upgrade. Op deze manier kan ik er wel mee leven. Wie heeft er op dit moment btw een 4K tv. Lijkt me een kleine groep gamers te zijn.

Een reactie achterlaten