fbpx

Sony onthult technische details van PlayStation 5

PS5 reveal

Eindelijk heeft Sony meer info gelost over de PlayStation 5. Tijdens een behoorlijk technische livestream deed Mark Cerny, lead system architect, uitgebreid de technologie achter de nieuwe console uit de doeken. Sony zet in op minimale laadtijden en uitstekende performance dankzij de SSD. Ook backwards compatibility voor PS4-games is belangrijk.

Helaas kregen we de console zelf nog niet te zien. Wel heel veel technische uitleg over de nieuwe hardware. De PlayStation 5 bevat bijvoorbeeld een ultrasnelle Solid State Drive van 825 GB. Niet bijzonder groot, al zal je de opslag kunnen uitbreiden met een interne SSD en een externe HDD via USB. Sony kiest voor deze aanpak om minimale laadtijden, instant opstarten van titels en high-speed streaming van game-elementen te garanderen.


Backwards compatibility is ook een belangrijk pijler. De PS5 draait alle PS4-titels zonder problemen. Althans volgens Cerny. Zo heeft een Sony een test gedaan met de 100 populairste PS4-games, die bijna allemaal probleemloos afspelen. Dat is te danken aan de architectuur van de PS5-hardware. Die incorporeert het technologische karakter van de PS4, waardoor de meeste PS4-games de PlayStation 5 zullen herkennen als een PS4. Of de PS5 ook PS3- en PS2-games kan spelen, is niet bekend.

Ten slotte legde Cerny een sterke nadruk op 3D-audio, dat noodzakelijk is om spelers echt naar de gamewereld te transporteren. Via de Tempest AudioTech heeft Sony namelijk een manier gevonden om een audiobron zo nauwkeurig weer te geven in een 3D-veld, zodat het geluid altijd van de juiste richting komt.

Tel daarbij nog de haptische triggers van de controller en het is duidelijk dat PS5 een beest wordt. Toegegeven, wat betreft pure kracht is de console niet zo sterk als Xbox Series X, maar de interne architectuur zorgt ervoor dat elke component perfect op elkaar afgestemd is, om een optimale werking te garanderen. Op die manier komt de presentatie en ervaring ongetwijfeld op gelijke hoogte met Microsofts console.

Wie de volledige specs wil uitpluizen, kan dat hieronder:

  • Processor: 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (variabele frequentie)
  • Grafische kaart: 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (variabele frequentie)
  • GPU Architectuur: Custom RDNA 2
  • Intern werkgeheugen: 16GB GDDR6/256-bit
  • Leessnelheid Geheugen: 448GB/s
  • Interne opslag: Custom 825GB SSD
  • IO Throughput: 5.5GB/s (Ruw), Typical 8-9GB/s (Gecomprimeerd)
  • Opslag uitbreidingsmogelijkheid: NVMe SSD Slot
  • Externe opslag: USB HDD Support
  • Optische Drive: 4K UHD Blu-ray Drive

Een reactie achterlaten