fbpx

Sony Inzone H5 review: dé headset voor cross platform spelers

Sony inzone H5 review

Nog steeds op zoek naar een degelijke PS5 headset en geen zin om een fortuin te besteden? Dan zoek je best deze Sony Inzone H5 in de schappen. En hij werkt ook nog eens perfect op pc. Euhm, we bedoelen: beter op pc.

Niet alleen PS5

Door zijn strakke witte design zou je haast denken dat de Sony Inzone H5 net zoals zijn budgetbroertje H3 en premiumbroer H7 uitsluitend voor PS5 is ontworpen. Maar niet is minder waar. Deze H5 werkt perfect op pc en sterker, neemt met de Inzone hub-software de audiobeleving op pc nog een stapje verder. Perfect voor PS5? Klopt best, maar nog perfecter op pc.


Maar first things first: met de Inzone-serie levert Sony alweer een no-nonsense middenklasse headset af die gemakkelijk de strijd aankan met de 3D Pulse headset. Hard wit aan de buitenkant, zacht matzwart aan de binnenkant. Even gestroomlijnd als de PS5 met een handige en praktische draaiknop voor het volume. En voor de pc-gamers die niets te maken willen hebben met de PS5, brengt Sony dit jaar ook een zwarte versie uit van zijn Inzone-serie.

Sony inzone H5 review 2.jpg

Ergonomisch ding

Eerlijk? Deze Inzone H5 zit een stuk comfortabeler dan onze trouwe Pulse 3D die we altijd gebruiken voor het reviewen. Dit lichtgewicht weegt 260g, maar voelt best robuust aan. Qua draagcomfort komt hij zelfs in de buurt van onze Bang & Olufsen Beo Portal die dubbel zo duur is. Deze H5 kreeg ademende mesh op de oorkleppen (dezelfde als bij zijn duurdere H7 broertje) waardoor je niet snel warm krijgt. Want niets ergerlijk dan klamme oren en oorkleppen na een middagje Spider-Man 2.

Ook de kunstlederen hoofdband is voorzien van voldoende vulling zodat we zelf na een week van gemiddeld 7-8 uur draagtijd per dag, geen deukvorming in onze schedel konden waarnemen. Erg ergonomisch dus, al vonden we de zogenaamde boom mic eerst wat opzichtig. Het bewees echter wel bijzonder praktisch te zijn: de flexibele microfoonarm zit vast aan een draaischijf op de linkerschelp en kan je gewoon naar boven draaien wanneer je de mic wil muten.

Geen gedoe met irritante weggestopte knopjes proberen vinden wanneer je moeder plots binnenkomt, of niet weten dat je mic per ongeluk nog opstaat. Gewoon naar boven draaien en de automatische mute-functie schiet in actie. No nonsense en enorm praktisch. O ja, en deze mic ondersteunt ook AI noise reduction. En dat werkt wonderwel: zowel tijdens Modern Warfare 3 potjes als Teams meetings wordt het omgevingsgeluid netjes gefilterd.

Sony inzone H5 review 4

Spatial Sound is indrukwekkend

De geluidskwaliteit van de Sony Inzone H5 is bijzonder sterk. Van de hoge geluidseffecten in de shooter the Finals tot de diepbrommende basgeluiden wanneer je de motoren van je ruimteschip in Starfield inschakelt. Al moeten we ook eerlijk zijn: op pc haal je meer uit deze H5 dan op PS5. En dat heeft alles te maken met de Inzone Hub, de bijgeleverde software waarmee je de H5 helemaal kan finetunen en aanpassen naar je voorkeur. En die enkel op pc werkt.

En dat persoonlijke finetunen mag je zelfs erg persoonlijk nemen: naast de gewoonlijke EQ-settings, presets en andere instellingen kan je ook het zogenaamde 360 Spatial Sound activeren. Met een mobile app moet je enkele foto’s nemen van je oren waarna die een soort 3D-profiel van je linker- en rechteroorschelp maakt en het geluid hieraan aanpast.

Klinkt als een marketingtrucje? Dat dacht de immer cynische kloothommel in ons ook. Tot we de feature testten. Het klinkt indrukwekkend goed. Geen idee hoe de technologie erachter werkt en Sony op basis van foto’s van de oorschelpen een virtuele soundscape kan bouwen aangepast aan mijn binnenoor, maar het werkt wonderwel. Omgevingsgeluiden in Cyberpunk 2077’s Night City klonken helderder en en preciezer van positie. Alsof we meer en beter de dialogen van NPC, voorbijscheurende wagens en andere sounds hoorden.

Sony inzone H5 360 spatial sound.jpg

PS5 trekt aan het kortste eind

Alleen komt die veelbelovende 360 Spatial Sound met een dikke ‘maar’: jouw persoonlijke settings worden opgeslagen in de pc-software, maar niet in de headset zelf. Waardoor je wel op pc kan genieten van het duidelijk verbeterde geluid, maar op PS5 die gepersonaliseerde technologie gewoonweg niet kan gebruiken. En dat vinden we best teleurstellend voor een Sony-headset.

De H5 mikt duidelijk op gamers die zowel op pc als PS5 spelen, alleen vinden we het ook jammer dat de headset niet gebruik maakt van reguliere Bluetooth zodat je met verschillende apparaten tegelijk verbinding kan maken. Ook hier gebeurt de communicatie via een 2.4GHz USB-dongle waardoor je bijvoorbeeld niet tegelijk kan gamen en bellen via je smartphone. Wil je de headset ook met je Switch gebruiken? Dan kan het enkel in docking mode, of de draadloosheid opgeven en een audiokabel inpluggen.

Kopen of niet?

Maar goed, met een prijskaartje van €149 kan je natuurlijk ook niet alle features van een peperdure premium headsets verwachten. De Sony Inzone H5 is een meer dan degelijke gaming headset die uitermate geschikt is voor wie zowel op PS5 als pc gamet. Speel je enkel PS5? Dan ben je gezien het ontbreken van de 360 Spatial Sound misschien beter af met Sony’s Pulse 3D headset die maar 90 euro kost, maar tegelijk net dat tikje minder geluidskwaliteit biedt.

Ten opzichte van andere middenklassers heeft deze Inzone H5 wel enkele sterke troeven: de lange batterijduur bijvoorbeeld (wij moesten pas na 4 dagen opladen) en de snellaadfunctie. Dreigt je batterij plots leeg te lopen, heb je maar 10 minuutjes laadtijd voor een uurtje extra speeltijd. Samen met zijn strakke en op praktisch gebruik gerichte design en hoge audiokwaliteit, kunnen we deze H5 absoluut aanraden.

Sony Inzone H5
  • erg comfortabel
  • strak PS5-design
  • stevige batterijduur
  • ook voor pc
  • 360 Spatial Sound enkel op pc
  • geen Bluetooth

BESLUIT

Sony levert met de Inzone H5 een oerdegelijke, kwalitatieve headset af die mikt op gamers die zowel op PS5 als pc spelen.  Al krijgen pc gamers meer waar voor hun centen dankzij de pc exclusieve features.

Een reactie achterlaten