fbpx

Scarlet Nexus is een verrassend sterke nieuwkomer

review scarlet nexus

Met Scarlet Nexus durft Bandai Namco iets waar veel uitgevers voor bedanken: het opstarten van een totaal nieuwe franchise. Dat het de uitgever menens is, kunnen we afleiden uit het simultaan aankondigen van een heuse animereeks rond de game. Dat en het feit dat de uitgever zijn stinkende best doet om de game de nodige aandacht te schenken. Laten we er geen doekjes om winden: al deze moeite en aandacht is grotendeels terecht. Scarlet Nexus is een verrassend sterke nieuwkomer die wel eens het begin van een nieuwe topreeks kan zijn.

Twee campagnes

Scarlet Nexus is een actie-RPG waarbij de nadruk op het eerste gedeelte ligt. Er zit absoluut een plot achter de spectaculaire actie, maar we voelen nu al dat de details daarvan aan het wegglippen zijn. Het basisgegeven: jij speelt de rol van kersverse cadet van het OSF, een militaire eenheid waarvan de leden allen over psychische superkrachten beschikken.


Hun doel: het beschermen van onze futuristische samenleving tegen de Others, een zootje organische aliengedrochten dat de mensheid voortdurend bedreigt. Je krijgt in het begin een keuze tussen twee hoofdpersonages: Yuito (mannelijk, focus op zwaardaanvallen) of Kasane (vrouwelijk, focus op afstandsaanvallen). De keuze zal ervoor zorgen dat jouw pad doorheen de game lichtjes afwijkt, al zal je wel voornamelijk dezelfde locaties bezoeken en vijanden bekampen.

scarlet nexus

Na heel wat dialogen – die soms langdradig durven worden – en heel wat rondlopen in de stad, wordt er van jou verwacht dat je je kunnen toont in combat. En hier zet Scarlet Nexus meteen zijn beste beentje voor. De combat voelt flitsend en boeiend aan, doordat je het gebruik van psychische krachten zoals telekinese kan combineren met standaardaanvallen.

maar vergis je niet: gewoon op een afstandje blijven staan en auto’s of stukken omgeving naar je vijand gooien, lukt niet. Je psychische krachten hebben immers een eindlimiet, die je terug moet opvullen door gewone aanvallen uit te voeren. Door vijanden te verslaan verdien je experience en stijg je in level, wat je toelaat om via een skill tree jouw eigen versie van Yuito of Kasane op te bouwen. Daarbij komen nog de AI-kompanen die je helpen tijdens gevechten. Elk van hen heeft eigen boosts of skills die ze je kunnen verlenen, zoals het versnellen van het hoofdpersonage, of het toevoegen van vuur aan al jouw aanvallen.

scarlet nexus 1

Pauze op de basis

Vaak worden missies bekroond met een indrukwekkend baasgevecht, waarbij je moet bewijzen dat je je vaardigheden optimaal kan inzetten. De boss fights zijn best pittig, net zoals de combat an sich vrij uitdagend aanvoelt. Wordt het te frustrerend? Dan kan je op elk moment schakelen naar een lagere moeilijkheidsgraad. En terug als je je zelfvertrouwen hebt teruggevonden.

De grote uitdaging van de monsters zit in hun unieke aanvalspatronen, gekoppeld aan hun vaak enorme levensmeters. De mogelijkheden van Yuito en Kasane worden gelukkig ook steeds uitgebreider. Zo speel je na een tijdje enkele over-the-top skills vrij, waaronder een Brain Field dat je psychokinesis tijdelijk een enorme opflakkering geeft.

Tussen de actie door kan je je terugtrekken naar je basis waar je kan praten met je collega’s. Doe je dit consequent, dan zal hun efficiëntie tijdens gevechten stijgen. Het zorgt ook voor voldoende rustpauzes in een game die in grote lijnen bestaat uit de ene level na de andere vol gevechten. Tijdens combat kan je skills dan combineren met die van je teamleden, of zelfs meerdere van jouw skills tegelijk gebruiken. Het vergt wel wat tijd om de controls helemaal onder de knie te krijgen, maar zodra het klikt wordt de actie best verslavend.

Scarlet Nexus scaled 1

Cyberpunk Anime

Tijdens het spelen herken je tal van invloeden: de visuele stijl van God Eater (ook van Bandai Namco), de gespleten verhaallijn uit Nier: Automata, de sociale banden uit Persona en de flitsende combat uit Ys en zelfs de psychische powers uit Phantom Dust. Maar zoals gezegd slagen de makers erin om geen enkele van deze invloeden te laten primeren en Scarlet Nexus zijn eigen smoel te geven.

De game voelt gebalanceerd aan en tegelijk herkenbaar én uniek. Dit komt vooral door de boeiende wereld waarin het verhaal zich afspeelt: een semi-futuristisch Japan waarbij de mensheid zich moet verschansen in steden om de constante dreiging van de Others op afstand te houden. Zeg maar een mix tussen animereeksen Ghost in the Shell en Attack On Titan.

Jammer genoeg slagen vooral de iets oudere consoles er niet in de nodige framerate en grafische stabiliteit te verzekeren, die nodig is om deze boeiende wereld in zijn volle glorie te presenteren. Op de basisversies van PS4 en Xbox One merken we toch wel een groot verschil in beeldkwaliteit. Geen ramp, maar doordat de actie zo snel en dynamisch is, raden we toch aan deze game te spelen op PS5, Xbox Series of pc.

Scarlet Nexus Finisher

Net niet top-verhaal

Scarlet Nexus is een sterke nieuwkomer. Maar als we even onze kritische pet opzetten, dan moeten we bekennen dat Scarlet Nexus valt of staat met jouw appreciatie voor zijn combat. De soms bizarre verhaallijn en de (nochtans rijkelijk aanwezige) personages laten geen onuitwisbare indruk na. Ook de lichte RPG-elementen voegen weinig toe aan een titel die duidelijk vooral withete actie wil afleveren.

De grafische kwaliteit haalden we hierboven al even aan, en we moeten er ook nog bij vermelden dat ook het design ietwat wisselvallig is. De monsters, sommige locaties en vooral de speciale effecten zien er echt geweldig uit. Andere settings voelen dan weer wat generiek aan. De makers beloofden ook twee verschillende verhaallijnen (afhankelijk van het personage dat je kiest), maar de verschillen tussen beiden zijn te klein om ze allebei na elkaar uit te spelen.

Met Scarlet Nexus hebben de makers bijna een briljante game bereikt. Een vervolg zien we absoluut zitten, maar dan met enkel tweaks: ofwel moeten ze voluit voor een volbloed actiegame in de stijl van Bayonetta of Devil May Cry gaan, ofwel de RPG-elementen wat verstevigen. Onze voorkeur leunt sterk naar het actiegedeelte, dus we hopen dat Scarlet Nexus 2 nog verder in die richting zal evolueren. Eén ding staat vast: dit is niet het laatste dat we van Scarlet Nexus te zien krijgen.

8.5
  • uitdagende en flitsende combat
  • interessante concepten en wereld
  • gloednieuwe franchise
  • relatief flauw verhaal
  • langdradige dialogen

BESLUIT

Bandai Namco lanceert een gloednieuwe actie-RPG die je als genrefan zeker moet gespeeld hebben. Scarlet Nexus combineert rijkelijk elementen uit andere titels tot een smaakvol geheel. Kan mits wat meer gestroomlijnde RPG-elementen absoluut uitgroeien tot een topreeks.

Een reactie achterlaten