fbpx

WRC 10 is een hondstrouwe opvolger

WRC10 review 4
We kijken met veel heimwee terug op de hoogdagen van de rallygames: Colin McCrae en V-Rally hebben we grijs gespeeld op onze ouwe PlayStationconsoles. Met deze WRC 10 injecteert de Parijse ontwikkelaar Kylotonn Racing een stevige scheut nostalgie in de reeks en blikt terug op 50 jaar rallysport. Al is dat meteen ook de enige échte vernieuwing in de game.

WRC10 review 1

Complete ervaring

We hadden ook niet anders verwacht: WRC 9 verscheen exact één jaar terug en in 12 maanden kan je onmogelijk de hele zwik gaan vernieuwen. De jongens van Kylotonn – dat nu als KT Racing door het leven gaat – bouwen vooral verder op deel 9 en leveren alweer een sterke doch niet wereldschokkende rally-ervaring op de markt. 


Mogen we WRC 10 dan benoemen tot de beste titel van de reeks? Kan op zich wel, ook al zijn een aantal kleine irritaties nog steeds niet helemaal verdwenen. WRC 10 slaagt er net als deel 9 opnieuw in om je tijdens het racen het gevoel te geven dat je echt in een rallywagen zit. En da’s toch het voornaamste, niet? De auto’s besturen professioneel en de kleinste stuuraanpassingen heeft – net als de verschillende ondergronden – een invloed op het weggedrag van je bolide.

KT Racing maakt het de beginnende rallypiloot echter niet gemakkelijk. Er is geen terugspoeloptie waardoor kleine foutjes snel worden afgestraft en je als beginner echt je best moet doen om te winnen. Extra pittig dus en dat is niet voor iedereen weggelegd.

WRC10 review 2

Zonder rewind

Wij hebben de game op PS5 getest en daar is de DualSense echt een meerwaarde. Je voelt haast op welk type ondergrond je aan het scheuren bent. De audio vanuit je controller en de feedback die je krijgt vanuit de triggers wanneer je vb. gas wil geven als je aan het slippen, bent maken de ervaring op next-gen consoles een stuk beter. Op grafisch vlak ziet alles er top uit, alleen sputtert de framerate af en toe tegen.

Ook dit keer haal je met WRC 10 een uitgebreid pakket in huis: er is een shitload aan rally’s, classes en proeven om te ontdekken, waarbij vooral Estland de grafische blikvanger is. Later komen er nog nieuwe rally’s bij waardoor je nog wel even bezig blijft. Je kan ook als vanouds weer aan de slag gaan met de career mode, waarbij je de keuze krijgt uit drie verschillende wagens om mee te starten. Speciale events leveren je geld en xp op en dus upgrades om je crew beter te maken. Je career mode begint wel net als in WRC9 nog steeds in ofwel WRC Junior ofwel WRC 3, afhankelijk van je kwalificatie. Bummer voor de anciens die dat nu wel gezien en gedaan hebben.

Ook de bonus objectives zijn nog steeds niet naar de hel verbannen, waardoor we het nu echt wel gehad hebben met de ‘no hard tyres for 2 races’.  Je kan je copiloot nu zelf een naam kan geven, maar door zijn repetitieve comments en bar slechte hulp zal je hem (of haar) al snel naar het leven staan.  En ja, het ontbreken van de flashbackfunctie zorgt ervoor dat je hard wordt afgestraft voor een stuurfout. Best frustrerend als dit op het einde van een 20 minuten race gebeurt.

WRC10 review 3

50th Anniversary Mode

Daar staat dan weer tegenover dat een gloednieuwe 50th Anniversary Mode toevoegt die onze nostalgische ziel. Hierin kan je aan de slag met de meest legendarische auto’s uit de geschiedenis van de rallysport en op de meest iconische tracks waarbij zelfs de omstandigheden zijn aangepast aan hoe het vroeger was, met bijvoorbeeld toeschouwers die zo dicht staan dat ze lijken te schreeuwen om omver gemaaid te worden.

In deze mode vallen plots wel alle opties zoals stuurhulp, tutorials of een aanpasbare moeilijkheidsgraad weg. Beetje vreemd, al kan je dan wel in de quick play aan de slag gaan met de wagens en tracks van jouw keuze, los van alle strenge opgelegde tijdsinstellingen. Voltooi je de Anniversary Mode helemaal, dan krijg je ook de toegang tot de Private team career-mode waarbij je je eigen raceteam kan samenstellen en aan de slag kan gaan met de nieuwe livery editor.

7.8
  • meeslepende ervaring
  • auto’s besturen pro
  • complete package
  • framerate heeft het soms lastig
  • oude irritaties zijn er weer
  • niet voor opgevers

BESLUIT

WRC 10 biedt een compleet racepakket en is het beste deel in de WRC-franchise tot nu toe. Ten opzichte van zijn voorganger doet deze WRC 10 echter weinig nieuws, al serveert het met de Anniversary Mode een geslaagde terugblik op 50 jaar rallysport.

Een reactie achterlaten