fbpx

Resident Evil 4 remake wordt alweer een beklijvende rit

Resident Evil 4 remake

We hebben nog maar net Resident Evil Village herbeleefd in VR of we kregen een nieuwe DM van Capcom in onze inbox: toegang tot een dik kwartier verse gameplaybeelden van de Resident Evil 4 remake die eind deze maand verschijnt. En het lijkt alsof Capcom zijn winning streak van remakes blijft verderzetten.

Capcom heeft zijn oerklassieker – voor velen de beste Resident Evil-game ooit – alweer van nul opgebouwd in de nieuwste RE-engine. Met deze exclusieve gameplay wil Capcom vooral de herwerkte combat laten zien.


De gameplayvideo begint met agent Leon S. Kennedy die op het Spaanse platteland de vermiste dochter van de Amerikaanse president moet opsporen en daarbij allerlei geïnfecteerd schorriemorrie te lijf gaat. De actie is niet alleen sneller, maar ook een stuf verfijnder. Na een welgemikte schot op het rechterbeen van zo’n zombiedorpeling, zakt hij gedesoriënteerd op zijn knie waarna Leon hem met een killer roundhouse afmaakt.

Of dat denk je toch. De kop van de Ganado barst open en maakt plaats voor vlijmscherpe tentakels. Wat haatten we die parasietenkrengen. Handig: meteen omdraaien en wegrennen om afstand te creëren hoeft niet. Leon kan zijn junglemes uithalen en met een welgetimede parry alle aanvallen blocken. De nadruk ligt hier vooral op welgetimed.

Resident evil 4 remake parasites

Koffertje vol wapens

Dat de aanval de beste verdediging blijkt even later. In een grottencomplex draait Capcom de intensiteitsmeter helemaal open en komt een meute Ganado’s op Leon afgestormd. De ene plant een hakbijl in zijn schouder, een andere werpt explosieven. Met wat mikwerk kan je de wapens uit de handen van de vijanden schieten. In het geval van die ene onfortuinlijke Ganado, knalt Leon de dynamietstaaf tot ontploffing. Parasietenvlees overal.

Na de confrontatie zien we ook hoe Leon een blauw briefje vindt: “vind een gouden kippenei en ontvang een beloning”. Best bizar nadat je net aan de dood ben ontsnapt. Maar goed, Capcom wil aantonen dat ze meer exploratie hebben toegevoegd en Leon met zijn vervallen motorbootje vrij tussen de locaties in dit grottenlevel kan bewegen.

Die beloning komt in de vorm van een edelsteen die je bij de Merchant kan inruilen voor pesetas. Om die vervolgens te spenderen aan nieuwe items of upgrades voor je wapens. Het wisselen van wapens en het upgraden zelf gaat allemaal een stuk vlotter dan 18 jaar geleden. Al moet je nog steeds je items rangschikken in je koffer met beperkte inventoryslots.

Dat inventory management is zo iconisch en zo typisch Resident Evil dat Capcom het niet overboord wil gooien. Al doen ze wel enkele toegevingen: de tikmachines dienen nu niet enkel meer als savepoint, maar geven ook toegang tot je storage. Zo kan je regelmatiger items en guns gaan wisselen. Ook nieuw: je kan je wapenkoffer van een charm voorzien die een bepaald effect heeft op je arsenaal.

Resident evil 4 remake garrador

Daar komt de Garrador

Even later lopen we door een middeleeuws kasteel en moet Leon de presidentsdochter in zijn kielzog zien te beschermen. Niet eenvoudig: terwijl enkele monniken je vanop een toren bestoken met vuurpojectielen, duiken er voortdurend geïnfecteerde bastards op die Ashley willen meesleuren.

De demo eindigt in de folterkelder waar Leon tegenover De Garrador komt te staan. Een op testosteron gekweekte Wolverine-from-hell. Het is een zenuwslopend baasgevecht waarbij Leon vooral moet schuilen, dichterbij sluipen en keihard in de rug toeslaan. En dan zijn we niet eens zelf aan het spelen.

O ja, en het gevecht met Krauser dat in de originele game niet meer dan een veredeld Quicktime Event was? Dat is nu een volwaardige bossfight geworden. Capcom belooft nog meer van dit soort verrassingen. Vooral op vlak van bossfights.

Resident Evil 4 is in bloedvorm en ziet er net als de remake van deel 2 fantastisch uit. Capcom lijkt alweer een evenwicht hebben gevonden tussen oud en nieuw die niet alleen ons, maar ongetwijfeld ook een nieuwe generatie gamers koude rillingen zal bezorgen.

Resident Evil 4 verschijnt op 24 maart op PS4, PS5, Xbox en pc. Hieronder kan je alvast de nieuwste gameplaytrailer bekijken.

Een reactie achterlaten