fbpx

Razer Kiyo Pro is een fantastisch maar prijzig zwaargewicht

Razer Kiyo Pro review

Streamen, vlogs opnemen of een videopodcast vastleggen: een goede webcam is onontbeerlijk in je setup. Maar welke webcam haal je nu het best in huis? Wij beginnen onze zoektocht bij de Kiyo Pro van Razer. Een best zware jongen die qua design eruitspringt, maar of hij ook even goede kwaliteit aflevert?

Let’s go Pro

De Razer Kiyo Pro is de opvolger van de succesvolle Kiyo uit 2018. Een lijvig ding gemaakt uit gepolijst metaal en – naast een privacy/beschermkap – ook voorzien van een stevige plak Gorilla Glas 3 die de lens beschermt. De Kiyo pro laat toe om op te nemen in 1080p aan 60 fps. Geen 4K? Nee, maar om dat goed te maken zijn er wel HDR-opties en de lichtsensor die het beeld aanpast naargelang het licht in de kamer waar je opneemt.


De Kiyo is praktisch: hij is lekker zwaar (vinden we een plus) en komt met een stand die je over de rand van je laptop- of beeldscherm kan schuiven. Of je kan hem gewoon zo op je bureau plaatsen of op je eigen tripod schroeven. Het USB-snoer is lang zodat je niet met die irriante USB-verlengsnoeren hoeft te werken, wanneer je case lekker weggetukt zit onder je bureau.

Razer Kiyo Pro review 2`

Adaptieve lichtsensor

De Kiyo Pro maakt komaf met opnames die te donker zijn of net overbelicht. In de camera zit namelijk een adaptieve lichtsensor –  Sony IMX327 2.1 MP – die gecombineerd met de f2.0 lens ervoor zorgt dat het licht altijd goed zit in je opname. Ook als je plots naar de camera toe beweegt, de zon door het raam je kamer plots oplicht of je moeder het licht aansteekt. Het verschil met een ingebouwde camera of onze trouwe Logitech-camera is best groot.

Maakt ook het verschil: de HDR-functie die de kleuren en belichting er een stuk beter laat uitzien. Helaas ben je dan wel aangewezen op 30 fps in plaats van 60. Tweede minpunt: om de HDR-instelling aan te zetten ben je verplicht om de Razer Synapse-software te installeren. We hadden het liever als standaardinstellingen gezien, maar goed. In Synapse vind je nog meer opties voor je Kiyo Pro. Zo kan je kleurtemperatuur, contrast en helderheid handmatig gaan tweaken of de pre-set selecteren die het beste bij jouw voorkeuren past.

De Kiyo Pro heeft ook een breedhoeklens en da’s best handig. In Synapse kan je de field of view aanpassen: van narrow (focus op persoon) en medium (standaard breedte) tot wide. Die laatste geeft een cool effect en laat meer van je omgeving zien. Handig voor streamers die meer van hun gaming setup of streamingruimte in beeld willen brengen.

Ring Light Razer 1

Ring Combi koning

Opvallend: de Kiyo Pro doet het in tegenstelling tot zijn voorganger zonder ingebouwd ringlicht. Jammer, maar gecombineerd met Razers gloednieuwe Ring Light is het resultaat een stuk beter. Zo kan je gemakkelijk de camera op de ring light schroeven en heb je zo een combi die zowel bij het streamen als vlogs opnemen een meerwaarde vormt.

De Ring Light doet wat het moet doen. Hij wordt geleverd met een tripod en kan je dankzij de opzetstukken ook in combinatie met je smartphone gebruiken. Je schuift het snoer  in een USB-poort en via de externe knoppen bedien je het licht handmatig. Je kan schakelen tussen twee verschillende lichttypes (hard en warm wit licht) en verschillende lichtsterktes. Handig en gemakkelijk.

Toch zijn we niet onverdeeld tevreden over Kiyo Pro. Ja, het is zowat de beste webcam op de markt. Maar je betaalt er wel een stevige prijs voor: 209,99 euro. Wil je hem samen met de Ring Light, reken daar nog eens 90 euro bovenop. Zeker niet de goedkoopste optie.

Ben je van plan de Kiyo Pro enkel te gebruiken voor online meetings, dan zijn er goedkopere alternatieven. Om te streamen of YouTube video’s op te nemen, is hij absoluut het overwegen waard. Niet onbelangrijk: voorlopig is de Kiyo Pro enkel compatibel met pc en niet met Mac. Al hopen we dat Razer daar snel middels een update verandering in brengt.

Een reactie achterlaten