fbpx

Puzzling Places is een verbluffend mooie en relaxerende VR-game

Puzzling places ps vr2 review

Getest op: PS VR2
Ook beschikbaar op: Meta Quest

Heb je even genoeg van de intense VR-actie zoals Horizon: Call of the Mountain en Resident Evil Village? Dan is Puzzling Places misschien wel iets voor jou. Puzzelen in VR, is dat wel leuk? Absoluut, en ontzettend relaxerend.


VR puzzelen

Toegegeven, ook wij waren wat sceptisch toen we de reviewcode van Puzzling Places toegestuurd kregen. We zijn geen fervente puzzelaars, dus we gingen er ook niet vanuit dat VR daar verandering in zou brengen. Gelukkig bleken we ons al schromelijk te vergissen.

Om te beginnen zijn de puzzels 3D-modellen en het ziet er ronduit indrukwekkend uit in VR. Zo puzzelden we een oude Griekse tempel in elkaar, een Japanse kimono en een idyllisch vakantiedorp uit Zuid-Frankrijk. Roteren, inzoomen, referentiefoto bekijken en klik, nog een stuk erbij. Eens je in die puzzelflow zit, is het zo relaxerend dat je haast vergeet dat je een VR-headset op hebt.

Nog een voordeel van digitaal puzzelen: de puzzelstukjes liggen thuis niemand in de weg. Heb je geen tijd meer om verder te puzzelen, dan kan je een andere keer simpelweg herstarten van waar je gebleven bent. Vooral voor gamers met kleine kinderen of huisdieren valt dit op het eerste gezicht banaal punt niet te onderschatten.

Puzzling places review 1

Sterke presentatie

De presentatie van Puzzling Places is sterk. De puzzels zien er bijzonder gedetailleerd uit en dankzij de quasi perfecte tracking van de Sense-controllers voelt echt alsof je de puzzel zelf aan het leggen bent. Je pikt de stukjes simpelweg met je hand op en voegt ze samen. Aan het klikgeluid hoor of je ze correct met elkaar verbond. Liggen de stukjes te ver? Dan kan je ze naar je toe trekken met een cursor.

Omdat je puzzelt in 3D, krijg je van elk model zowel een vooraanzicht, achteraanzicht, bovenaanzicht en beide zijaanzichten op foto om alle details aandachtig te bestuderen. De muziek is ook aangepast aan het thema van je puzzel. Zo hoor je het geluid van meeuwen en golven als de zee je modelthema is. Het bevredigende geluidseffect dat afspeelt als je de laatste stukjes aan elkaar klikt vormen de klap op de vuurpijl. Niet toevallig beloont de game je dan ook met dergelijke feestverlichting.

Puzzling places review 2

Interieurproblemen

Wie zin heeft in een korte sessie van tien minuten tot een kwartier, kan aan de slag met puzzels van 25 of 50 stukjes. Heb je meer tijd en vooral geduld? Dan kan je je wagen aan het echte werk: puzzels met maar liefst 1000 stukken. Een 3D-model van een Frans bergdorpje bijvoorbeeld. Met dergelijke puzzels ben je gegarandeerd enkele dagen zoet.

Doe er nog een extra dagje bovenop als je een puzzelmodel met binnenwerk kiest. Want dat vinden we toch best lastig. Zo puzzelden we een treinwagon in elkaar waar we de buitenkant in een handomdraai klaar hadden, maar toch sukkelden toen we de laatste stukjes aan de binnenkant probeerden te vormen. De ontwikkelaars reiken je een soort vergrootglas aan waarmee je binnenin kan kijken, maar het helpt de soms lastige binnenbesturing weinig.

puzzling places 3

Extra content… tegen betaling

Puzzling Places is geen dure game. Voor €20 koop je de Standard Edition die je een hele reeks puzzels serveert. Is dat niet genoeg? Er is heel wat DLC content beschikbaar, al moet je daarvoor natuurlijk betalen. De makers droppen elke maand een nieuwe puzzle pack voor €4,99. Zo is er een met allerlei modellen uit de Griekse oudheid, en we zagen ook een speciaal Oekraïne pakket in de digitale winkel liggen.

Heeft deze review je niet overtuigd, dan kan je alsnog de gratis demo op PS5 proberen. Ook al ben je geen puzzelfan, de kans is groot dat Puzzling Places je toch weet te overtuigen. Al was het maar om na een drukke dag even een half uurtje tot rust te komen.

7.2
Puzzling Places
  • presentatie is top
  • uren speelplezier
  • lage instapprijs
  • veel extra content beschikbaar
  • extra content is betalend
  • aan de binnenkant puzzelen is soms lastig

BESLUIT

We hebben ons best vermaakt met Puzzling Places. Door de lage instapprijs is het een makkelijk aan te raden relaxte VR-titel die je even kan opzetten als je teveel spierpijn hebt van al het klimmen in Horizon. Dankzij de voortdurende stroom aan DLC content, ben je trouwens lang niet uitgepuzzeld.

Een reactie achterlaten