fbpx

PS5 Pro drie keer zo krachtig als PS5, komt eind 2024

PS5 Pro

De grafische processor van de veelbesproken PlayStation 5 Pro wordt maar liefst drie keer krachtiger dan die van de originele PS5. Dat blijkt uit specificaties die Sony naar third party developers communiceert en ondertussen door verschillende bronnen zijn bevestigd. De PS5 Pro staat gepland voor eind 2024.

Het YouTube-kanaal Moore’s Law is Dead kreeg screenshots te zien van de officiële specs die Sony op zijn portaalwebsite voor third party developers heeft geüpload. Website Insider Gaming bevestigt de specs via andere bronnen.


De PS5 Pro krijgt alvast een stevige upgrade: de console heeft zo’n 33,5 teraflops aan grafische rekenkracht. Ter vergelijking: de huidige PS5 heeft 10,28 teraflops. De Pro zou daardoor zo’n 45% sneller kunnen renderen dan de PS5.

Ook biedt de PS5 Pro ray-tracing opties die drie keer – en soms zelfs 4 keer – beter zijn.  De console maakte gebruik van PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) die de beeldkwaliteit opschaalt.

De PS5 Pro kan huidige games aan een hogere framerate weergeven, een betere framerate in 4K afleveren en  in de toekomst ook een geüpscalede 8K resolutie ondersteunen.

Sony heeft de architectuur van de nieuwe console beter afgestemd op de integratie van AI en machine learning (ML). Die technologie zou een belangrijk deel vormen van de PS5 Pro’s sterk verbeterde rekenkracht.

Leuk detail: first-party PlayStation studio’s hebben al sinds september 2023 toegang tot dev kits voor de PS5 Pro. Third-party studio’s moesten daarentegen wachten tot januari 2024. Vanaf lente 2024 verdeelt Sony testkits die identiek zijn aan de console zelf.

De PlayStation 5 Pro zou eind 2024 verschijnen. Toch zou de releasedatum nog kunnen opschuiven aangezien Sony geen grote first party games in de pijplijn heeft voor dit najaar. De PS5 Pro zal bij launch gewoon PS5 heten en op termijn het huidige model op termijn vervangen.

Hieronder vind je alle details op een rij. De PS5 Pro biedt dus:

  • rendert 45% sneller dan de PS5
  • 2 tot 3 keer snellere ray tracing
  • 33.5 teraflops
  • PlayStation Spectral Super Resolution (voor het upscalen van beelden)
  • ondersteuning van resoluties tot 8K
  • machine learning architectuur
  • AI Accelerator (ondersteunt 300 TOPS van 8 bit computation / 67 TFLOPS van 16-bit floating point)

PS5 pro leak specs

REACTIES (1)

  1. Hopelijk met disc reader? 🥺

Een reactie achterlaten