fbpx

PlayStation Portal is Remote Play op zijn best

PlayStation Portal review A
Is de PlayStation Portal de nieuwe PSP? Sony’s antwoord op de immer populaire Nintendo Switch? Een draagbare krachtpatser waarmee je overal PS5-games kan spelen? Drie keer nope. En toch is het een verrijking voor elke PS5-gamer.

Voor wie is dit?

Om misverstanden te voorkomen: de PlayStation Portal is geen draagbare console zoals de Nintendo Switch, maar een Remote Player. Jawel, hij speelt PS5-games, maar je hebt er een PS5-console voor nodig. Jouw PS5 streamt de beelden via wifi naar de PlayStation Portal zodat je overal in je huis Returnal, Spider-Man 2 of andere PS5-games kan spelen. En ook buitenshuis… zolang je een voldoende sterk wifi-verbinding hebt.

Deze PlayStation Portal is vooral bedoeld voor PS5-gamers die hun 4K-tv moeten delen met anderen. Met twee kids bijvoorbeeld die voortdurend het grote scherm opeisen om Fortnite te spelen. Met een vrouw die het liefste ’s avonds series zoals The Crown in marathonsessies verslindt, net wanneer jij de Platinum-trofee van Spider-Man 2 wil binnenhalen. Sony mikt op gamers met een gezin dus of met de nood om PS5 te spelen op tv-loze plekjes. Zoals op de porseleinen troon, zowat de enige plek waar een gamevader van drie nog rust vindt.


  PlayStation Portal review D

Sceptische start

Eerlijk? Geen haar op ons hoofd dat dacht dat we onder de indruk gingen zijn van dit toestel. Dat scepticisme is vooral het gevolg van onze eerdere ervaringen met Remote Play. De technologie achter de PlayStation Portal is immers niet nieuw. Zo kan je al langer met de PS Remote Play-app PS5-games naar je smartphone of tablet streamen. Het werkt, maar games streamen op je iPhone verbleekt bij het échte gamen op PS5. Occasionele lag, haperende graphics op dat veel te klein smartphone-scherm en dan is er nog het gebrek aan een degelijke besturing.

Zelfs Sony’s officiële Backbone One bracht geen soelaas: Remote Play kan in de verre verte het spelen op tv niet vervangen en was voor ondergetekende gewoon overbodig. Tot we de PlayStation Portal in handen kregen. Met zijn heerlijk grote scherm en alle features van de PS5-controller, biedt het lichtgewicht een game-ervaring die ontzettend dicht bij het PS5-spelen staat. En ook al vinden we dat het op enkele vlakken nog verbeterd kan worden, als reviewende vader die niet altijd toegang geeft tot de 4K tv, laat staan de vrijheid om zich uren in zijn gameroom op te sluiten, is de Portal een essentiële gamegezel geworden.

PlayStation Portal review B

Scherm en design

Nog steeds van mening dat 220 euro te veel is en die PlayStation Portal nooit beter kan zijn dan remote play op je smartphone? Dan moeten we je teleurstellen. Geen enkel smartphone scherm of tablet kan op tegen het LCD-scherm van deze Portal. Oké, OLED was nog mooier geweest, maar het 60 fps LCD-scherm is van extreem hoge kwaliteit. Returnal, Spider-Man 2, God of War Ragnarök en Cyberpunk 2077 zien er absoluut fantastisch uit. De kleuren spatten er vanaf en geen enkele vlek of ghosting waar te nemen. De tronie van zo’n sneeuwtrol stelselmatig tot puin meppen met Kratos? Het ziet er precies uit zoals je verwacht: fantastisch.

Ook de kijkhoek van het scherm is erg goed. Je kan de Portal vrij kantelen zonder dat je iets van kleurdetails verliest. De 1080 display is bovendien groot genoeg om zelfs de kleine tekst in menu’s en huds te lezen. En we moeten ook toegeven: het gebruiksgemak is enorm. Waar onze polsen na een uurtje Steam Deck al beginnen protesteren, geven onze ledematen na een middagje Portal geen kik. Hij ligt goed in de hand en voelt ook licht aan, waardoor je hem in elke positie kan houden. Best indrukwekkend, gezien Sony – naast dat grote scherm – ook alle toeters en bellen van de DualSense-controllers hierin heeft verwerkt.

En dat is meteen het grote voordeel van deze Portal: het lijkt echt alsof je met een DualSense aan het spelen bent. Een speelbeurt met Astro’s Playroom (nog steeds dé showcase voor de DualSense) bewijst het: de trillingen van de haptische feedback voelen exact hetzelfde en ook de weerstand van de adaptieve triggers is een dikke plus. De touchpad van de DualSense ontbreekt hier wel, al lost Sony dat op door een virtueel exemplaar tevoorschijn te toveren wanneer je op het Portal-scherm tikt. Het voelt allemaal bijzonder vertrouwd aan, wat de game-ervaring top maakt.

PlayStation Portal review C

Sterke wifi is alles

De Portal speelklaar krijgen, is eenvoudig. Gewoon verbinden met je wifi-netwerk, op je PS5 de Remote Play-optie aanvinken en vervolgens verbinding maken met je PS5. Je console moet wel in Rest Mode staan, anders kan je hem niet vanop afstand aanzetten. De eerste keer duurt het even voor je verbinding maakt, maar erna werkt alles vlekkeloos. Zo kan je door PS5-menu’s bladeren, instellingen aanpassen, de PlayStation Store bekijken en natuurlijk games opstarten.

We hebben Spider-Man 2 uitgebreid gespeeld op de Portal en zo goed als geen vertraging opgemerkt tussen de actie op het Portal-scherm en die van onze 4K-tv. De Portal mirrort de PS5 quasi naadloos en da’s best indrukwekkend. Tijdens erg snelle actiescènes merkten we heel af en toe een kleine hapering of een kortstondige terugschakeling naar lagere resolutie. Maar dat gebeurde te weinig om noemenswaardig te zijn.

Hoe vlot de actie op je scherm is, hangt vooral af van je wifi-verbinding. Sony raadt een bandbreedte van minimum 5 Mbps aan. En da’s echt het minimum. Ga je bijvoorbeeld in een kamer zitten waar het wifi-signaal slecht is, zal je dat meteen merken. Je krijgt last van vertragingen, grafische glitches en framedrops die de game onspeelbaar maken. Een goede wifi-verbinding op de plek waar je wil gamen, is écht een must.

Daarnaast zorg je er best ook voor dat je PS5 geen games of updates aan het downloaden is. Downloaden via wifi neemt een groot deel van de breedband in beslag, waardoor de kwaliteit van je gamesessie een stevige duik kan nemen. Eén keer verloren we zelfs de verbinding met de PS5 omdat een nieuwe Call of Duty-update in de achtergrond gestart was. Downloads pauzeren tijdens je Remote Play speelsessie is dan ook de boodschap.

playstation portal review 7

Werkt ook buitenshuis

 Sony adverteert deze Portal als een remote player voor thuis, maar hij werkt ook op andere locaties. Zolang je PS5 maar in de Remote Mode staat en je een stabiel en sterk wifi-signaal hebt, kan je jouw PS5 vanop afstand opzetten en spelen. Bij een vriend thuis bijvoorbeeld of in een koffiebar. Een run in Returnal op kilometers van je huis, het is best cool, al geldt hier ook weer dezelfde wet: de stabiliteit van de wifi maakt of kraakt jouw game-ervaring.

Klein minpuntje wanneer je buitenshuis op zoek gaat naar een goede gameplek: de PlayStation Portal heeft geen browser. Gezien veel publieke wifi’s een extra inlogscherm vereisen om de servicevoorwaarden te accepteren, lukt het dus niet om daar verbinding te maken. Een hotspot sharen via ja smartphone kan wel, maar die extra stap had vermeden kunnen worden. Hopelijk lost Sony dit in de toekomst op met een update.

Voor we het vergeten: de batterijduur is top. Vooral in vergelijking met de Switch of de Steam Deck. Logisch, gezien de PlayStation Portal zelf helemaal geen rekenwerk hoeft uit te voeren. Wij speelden gemakkelijk zo’n 4 à 5 uur zonder op te laden. En da’s best sterk gezien de joekel van het scherm. Zet je de helderheid van het scherm lager kan je het nog met een uurtje rekken. Je kan ook de controllerfuncties zoals trillingen uitschakelen om je speelsessie te verlengen, maar dat vinden we uit den boze. Want dat is nu net de kracht van deze Remote Player.

PlayStation portal rveiew 8

Punten van verbetering

Deze PlayStation Portal is een aanrader voor elke PS5-gamer die niet altijd toegang heeft tot zijn 4K-tv of handheld gaming het einde vindt. Al zijn er ook enkele punten van verbetering. Het gebrek aan Bluetooth bijvoorbeeld is ons grootste struikelblok. Vooral wanneer je naar games wilt luisteren zonder iedereen in de kamer te storen.

Geen Bluetooth, betekent dat je Airpods of andere oortjes geen verbinding kunnen maken en je enkel een headset met snoer kan aansluiten. Of één van Sony’s eigenste draadloze headsets in huis moet halen, zoals de best dure Pulse Explore oordopjes die nog moeten verschijnen. Waarom Sony in godsnaam de goedkope Bluetooth-technologie niet heeft ingebouwd, is een vraagteken. Zelfs onze koelkast werkt met Bluetooth. Erg jammer, vooral omdat de ingebouwde stereospeakers van de PlayStation Portal niet van de hoogste kwaliteit zijn. De kleine speakers klinken flauw, zelfs op het hoogste volume, en hebben weinig audiobereik.

Mag Sony ook nog met een update rechtzetten: alles van de Media-tab op PS5 wordt geblockt. Zo kan je bijvoorbeeld geen YouTube, Netflix of andere videostreamingdiensten kijken op de Portal. Het zal wel alles te maken hebben met copyright, maar voor die prijs hadden we het toch liever anders gezien. Maar goed, ondanks die minpunten zet Sony toch een ijzersterke Remote Play-ervaring neer die bij ons al is ingeburgerd in ons dagelijkse gamegewoonten.

PlayStation Portal
  • speelt heerlijk vertrouwd
  • fantastisch scherm
  • alle DualSense features
  • batterijduur
  • Bluetooth afwezig
  • speelt geen media

BESLUIT

Sony levert een indrukwekkende Remote Play-krachtpatser af die perfect doet wat moet. Zolang je wifi sterk genoeg is, is de PlayStation Portal het ideale geschenk voor wie zijn 4K-tv moet delen of graag eens op andere plaatsen PS5-games speelt.

Een reactie achterlaten