fbpx

PlayStation Plus verliest bijna 2 miljoen abonnees bij relaunch

Schermafbeelding 2022 11 02 om 01.47.37

Het lijkt erop dat de nieuwe PlayStation Plus-formules niet de vliegende start heeft gehad waar Sony op hoopte. De meeste recente financiële resultaten van de uitgever onthullen dat PlayStation Plus bijna 2 miljoen abonnees verloor tussen juli en september.

Het aantal abonnees voor PlayStation Plus viel terug van 47,3 miljoen naar 45,4 miljoen. Een daling van zo’n 1,9 miljoen. Opvallend: de meeste abonnees hernieuwden hun abonnement niet meer, nadat de nieuwe categorieën ingevoerd werden.


Naast PlayStation Plus Essential die toegang geeft tot online gaming en cloud-opslag, is er ook het duurde PlayStation Plus Extra die toegang biedt tot een catalogus aan PS4 en PS5 games. PlayStation Plus Premium is het duurste abo en doet daar nog eens streaming en klassieke titels bovenop.

Een verlies van 2 miljoen abonnees, is veel. Al blijkt uit het rapport dat de nieuwe categorieën wel voor meer omzet zorgen. Ondanks een daling in abonnees, steeg de omzet door PlayStation Plus met zo’n 10%, uiteraard omdat spelers de hogere niveau’s van lidmaatschap willen uittesten.

Hiroki Totoki, de CFO van Sony, was gematigd tevreden. Zo gaf hij toe dat de vernieuwde service ‘weinig momentum gekend heeft’. Al merkte hij eveneens op dat de nieuwe formules niet agressief gepromoot werden. Volgens Totoki zou er in de toekomst opnieuw een groei zijn via ‘betere promoties’.

Het lijkt erop dat Sony dus kampt met een moeilijkere periode. Zo houdt Totoki ook rekening houdt met het feit dat mensen weer van hun vrijheid genieten na de coronaperiode. En dus niet simpelweg thuisblijven. Daarnaast blijft de PS5-productie last ondervinden van het chip-tekort. Zo heeft Sony slechts 5,7 miljoen PS5-consoles kunnen verkopen van de 18 miljoen voorspelde sales voor het fiscale jaar.

Het stockprobleem van de PlayStation 5 zou binnenkort sterk verbeteren. Zo gaf Sony toe afgelopen kwartaal zo’n 6,5 miljoen consoles geproduceerd te hebben. En dus hoopt de uitgever die mijlpaal van 18 miljoen toch nog te halen.

Een reactie achterlaten