fbpx

Microsoft overweegt om nog meer ontwikkelaars te kopen

Xbox

Hoewel Microsoft deze week nog Bethesda binnenhaalde voor zo’n 7,5 miljard dollar, zit de uitbreiding er nog niet op. Althans als we Microsoft CEO Satya Nadella mogen geloven. In een interview met Cnet geeft Nadella mee dat hij overweegt om meer studio’s en/of publishers te kopen als die kans zich voordoet.

Microsoft is al een tijdje bezig met studio’s van de markt te plukken. Zo nam de uitgever onder andere Ninja Theory (Heavenly Sword, Hellblade) en Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas) over. Deze week verraste de uitgever met de overname van Zenimax, het moederbedrijf van Bethesda. Maar daar stopt het niet. Microsoft CEO Satya Nadella wil Xbox veel sterker uitbreiden op vlak van entertainment. En dat betekent dus meer software:


“Een enorm aanbod aan games en ervaringen is een belangrijk ingrediënt waarin we blijven investeren. Het idee erachter is dat we dan grotere communities kunnen bereiken.”

Waarom de uitgever dan niet zelf meer studio’s opricht, is voor Nadella evident:

“Kijk, je wordt niet zomaar wakker op een dag met het idee om een gaming studio op te richten. Dat vergt tijd.”

Kortom, het aanwerven van bestaande topstudio’s onder de Xbox-naam is veel eenvoudiger. Al heeft Nadella daar naar eigen zeggen een eigen visie voor:

“We houden altijd studio’s in het oog waarmee we een eenheid van doel, missie en cultuur hebben.”

Klinkt vanzelfsprekend, want als je niet op dezelfde golflengte zit, wordt samenwerking moeilijk. Al gokken wij dat die uitstekende portfolio aan klassieke RPG’s, zoals The Elder Scrolls en Fallout, ook meegespeeld heeft bij de overname van Bethesda.

Wat denken jullie ervan? Is het een goede zaak dat uitgevers tal van studio’s opkopen? Of genereert het een ongezonde concurrentie binnen de gaming industrie?

Een reactie achterlaten