fbpx

Japanse YouTuber veroordeeld voor tonen van videogame beelden

streaming

Verrassend nieuws uit het land van de rijzende zon. In Japan is een YouTuber veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een boete voor het tonen van beelden uit een videogame. Volgens de rechter was dat een inbreuk op het Japanse auteursrecht.

De 53-jarige YouTuber Shinodu Yoshida werd aangeklaagd voor het posten van drie video’s tussen september 2019 en mei 2022. In de video’s waren gamebeelden van Stein’s Gate: My Darling’s Embrace te zien, een visual novel uit 2011.


Een van de voornaamste argumenten van de aanklager was dat de video het einde van Stein’s Gate in beeld brengt. Gezien visual novels veel minder interactie bieden dan andere genres, werd er geargumenteerd dat het bekijken van een YouTube-video van de game dezelfde ervaring biedt als het effectief spelen ervan.

De aanklager argumenteerde dat uitgever Spike Chunsoft een heleboel sales zou verliezen als talloze fans een playthrough van de game op YouTube zouden kijken. Om die reden stelde de aanklager dat Yoshida’s video’s ‘doelbewust gemaakt waren om de inspanningen van content creation teniet te doen’. Als gevolg zouden zijn video’s kijkers ontmoedigen om de game te kopen.

Hoewel de verdediging pleitte dat Yoshida geen slechte intenties had, kreeg hij van de rechter toch een voorwaardelijke celstraf. En een boet van 1 miljoen Yen (ongeveer 7.000 euro). Het zou de eerste keer zijn dat iemand in Japan veroordeeld werd voor het schenden van de auteursrecht door het delen van gamebeelden na release.

Een straffe uitspraak, die slecht nieuws kan betekenen voor videogame streamers als ze wereldwijd navolging krijgt. Wat denk jij?

Een reactie achterlaten