fbpx

Is de B&O Play voor PS5 zijn dure prijskaartje waard?

Portal review bang olufsen 2
Een headset die evenveel kost als een PS5 met schijflezer? Yikes! Dan moet hij de trilhaartjes in ons binnenoor wel op een zeer verrukkelijke manier weten te beroeren. Wij deden alvast de test!

3 voor de prijs van… 3

Waarom zou je nu in godsnaam zo’n dure gaming headset kopen? Je kan toch gemakkelijk een Turtle Beach voor een kwart van die prijs kopen? Omdat deze Portal van Bang & Olufsen – naast een stukje spitstechnologie – meer is dan gewoon een gaming headset. Hij vervangt meteen ook je Airpods voor de zoom calls of telefoontjes in je thuiskantoor. En die high-end koptelefoon waarmee je naar de nieuwste langspeler van The Weeknd luistert. One headset to rule them all? Zoiets. En da’s meteen ook hét argument om voor een keer wat dieper in je zakken te tasten.

Voor die prijs mag je wel wat verwachten en daar zorgen de Deense meesters van high-end audioproducten Bang & Olufson wel voor. Maar eerst de installatie op PS5. En daar krijg je verschillende opties. Zo kan je de headset via het bijgeleverd kabeltje rechtstreeks in je DualSense pluggen. Leuk voor noodgevallen – een lege headsetbatterij overkomt de besten – of om op je Nintendo Switch aan te sluiten. Maar wij gaan toch liever voor draadloos.


In tegenstelling tot de vorige editie van deze Portal – die zich richtte op Xbox-consoles – kan je deze editie ook gebruiken met je PS5 en pc. Gewoon de USB C-adapter in de voorkant van je PS5 schuiven, op de sync-knop drukken en that’s it. Kinderspel. Daarnaast vind je ook nog een gewone USB-adapter in de doos voor je pc. Al kan je die ook gewoon achterin je PS5 inpluggen. Zo heb je de keuze om de voorkant van je PS5 lekker clean te houden.

Portal review bang olufsen

In een wip geïnstalleerd

De installatie is poepsimpel, het geluid niet minder dan fenomenaal. Vooral met games die hoog scoren op vlak van 3D-geluidsdesign. Tijdens onze zoveelste klim van de Sisyfus-toren in Returnal horen we eindelijk wanneer die verdomde vliegende pijlstaartruggen ons in de rug willen aanvallen. Met een verhoogde reactiesnelheid als resultaat. In Warzone hoor je de voetstappen een stuk helderder en kan je door het haarscherpe geluid de afstand van het gevaar beter inschatten.

Het ruimtegevoel is weergaloos en de 3D-audio van de PS5 komt met de Portal helemaal tot zijn recht. Bovendien is het geluid zo zuiver dat verschillende geluidsdetails nu pas opvallen. Zoals het verre geleuter van vijanden in Deathproof, de kabbelende beekjes in Ghost of Tsushima tot zelfs nieuwe stadsgeluiden in de recente GTA V remaster.

Op vlak van de lage tonen, mist deze Portal bij momenten wat oempf, maar je kan het geluid gaan finetunen naar je persoonlijke smaak. Tip 1: in het PS5-menu kan je de hoogte van het 3D-geluid gaan aanpassen. Doen, want het maakt een immens verschil. Tip 2: download de gratis B&O app op je smartphone. Dan kan je tijdens het gamen naadloos tussen verschillende presets gaan schakelen. B&O voorziet zelf verschillende presets per gamegenre – van shooter tot RPG – al kunnen ervaringsdeskundigen zelf de equalizer gaan aanpassen en verschillende profielen opslaan. Geloof ons, het maakt een wereld van verschil.

Dual streaming is awesome

Een van de coolste features van deze Portal is Dual Streaming: terwijl het geluid van je PS5 via de 2,4 GHz dongle wordt gestreamd, kan je tegelijk via Bluetooth verbinding maken met je smartphone. Met andere woorden: je kan ook naar muziek of een podcast luisteren via je smartphone terwijl je aan het gamen bent.

Of een telefoontje beantwoorden zonder dat je de Portal hoeft af te zetten. Dan wordt het gamegeluid gewoon vanzelf stilgezet (als je die optie aanzet) en kan je bellen zonder je controller los te laten. Vanzelfsprekend loopt de batterij van je headset iets sneller leeg wanneer je aan het dual streamen bent, maar met zo’n 40 uur autonomie kan je wel even.

De bediening is erg intuïtief. Het volume zet je hoger of lager door over de zijkant van de rechterschelp te swipen. En met een dubbele tik schakel je de microfoon aan of uit. Omdat B&O deze Portal aan een breder publiek wil slijten, kozen ze voor een ingebouwde mic in plaats van een externe. Het geluid is prima, maar moet iets aan helderheid en volume inboeten ten opzichte van een mic-arm. Hier hebben ze duidelijk gekozen voor esthetiek. Maar goed, op de trein staat het dan ook beter zonder zo’n microfoon bengelend voor je gezicht.

Portal review bang olufsen 3

Noise cancel culture

Op designvlak valt er weinig aan te merken: het geborstelde metaal op de oorschelpen geeft het de premiumlook die bij het prijskaartje hoort. De oorkussens zijn gemaakt van Nieuw-Zeelands lamsvel (sorry, vegans!) met geheugenschuim waardoor je zelfs na uren gamen geen tikje druk voelt of last krijgt van dichtgedrukte oorschelpen. Het voelt niet alleen erg comfortabel, de dikke oorschelpen onderdrukken ook een deel van je omgevingsgeluid. Waarbij we aanbelanden bij zowat het beste aspect van deze Portal: de actieve ruisonderdrukking.

Zet je de Active Noise Cancellation op dan analyseert de Portal het omgevingsgeluid via twee ingebouwde mics aan de achterkant. De headset gaat vervolgens het gepaste algoritme kiezen om die frequenties te onderdrukken. Verandert het omgevingsgeluid, dan verandert de Portal zijn ANC mee. Het resultaat: een gamesessie waarbij niets of niemand in de buitenwereld je kan verstoren. Tenzij je dat toelaat.

Wie zijn eigen stem wil horen tijdens het chatten of de deurbel door het stadiongejoel van FIFA 22: met een swipe over de linkerschelp kan je de Own Voice/Transparancy modus opzetten zodat je toch stemfeedback krijgt of opvallende omgevingsgeluiden doorkomen. Zo mis je dat pakje niet. Best vernuftig en het werkt belachelijk goed.

Koptelefoon deluxe

De Portal is een premium headset en dat merk je aan alles. Behalve de verpakking. Net als Sony kiest B&O voor ecologisch karton en dat doet wat teniet aan de beleving. Maar goed, gelukkig scoort deze B&O Portal op alle andere vlakken wel. Vooral de dual streaming feature en doorgedreven noise cancelling maken het verschil met doordeweekse gaming headsets.

Al is deze B&O Portal duidelijk meer dan enkel een koptelefoon om te gamen. Door zijn slick design kan je hem ook gewoon buiten je gameroom dragen zonder vreemd aangekeken te worden. Dat terwijl muzieklovers er zonder kwaliteitsverlies mee naar hun Tidal-streams of vinylplaten kunnen luisteren. Op zoek naar meer dan een gewone gaming headset en er ook aardig wat centen voor over? Niet twijfelen, gewoon doen. 

***
  • premium design & feel
  • ontzettend comfortabel
  • dual audio streaming
  • noise cancelling werkt uitstekend
  • dat prijskaartje
  • kwaliteit mic kon beter  

BESLUIT

Deze Portal levert een sterk staaltje 3D-geluid op de PS5 en tilt het gamen naar een hoger niveau. Vooral dankzij top noise cancelling en de Dual Streaming. Wie niet vies is van het dure prijskaartje, haalt niet enkel een gaming headset in huis, maar ook een high-end muziekkoptelefoon waarmee je in het openbaar mag gezien worden.

Een reactie achterlaten