fbpx

Georganiseerde bende bemachtigt 3.500 PS5-consoles dankzij bots

PS5 scalpers

Het coronavirus is ongetwijfeld de grote schuldige voor de beperkte stock aan next-gen consoles. Al zitten georganiseerde bendes er ook voor iets tussen. De Britse groep CrepChiefNotify wist 3.500 PlayStation 5-consoles te strikken op launch met behulp van bots. Het plan? De toestellen aan woekerprijzen doorverkopen. Dat terwijl vele gamers hopeloos op zoek zijn naar een PS5.

De werking van CrepChiefNotify kwam aan het licht via een interview met de website Business Insider. Zo biedt de groep via hun website zogenaamde buying bots aan, software waarmee je online razendsnel aankopen kan maken. Om toegang te krijgen tot de website en die software moet je een maandelijkse bedrag betalen. Ben je lid, dan wordt er via chat-apps gedeeld wat het volgende product wordt om in de gaten te houden.


CrepChiefNotify telt ondertussen zo’n 1.000 leden en wist op launchdag 2.472 PS5-consoles te bemachtigen. Dit los van 1.000 pre-orders die de groep op voorhand al gemaakt had. In totaal dus goed voor zo’n 3.500 PS5-consoles. Die ze nu via eBay en tweedehandssites proberen te verkopen.

De bende hield elke Britse retailer nauwlettend in de gaten en bracht alle leden op de hoogte via Discord en Whatsapp wanneer de verkoop precies geopend werd. Waarna de leden massaal de webshop met bots bestookten. Dankzij die bots worden de wachttijden omzeild en kan de aankoop in een wip worden afgerond. Op die manier kan je in een korte tijd verschillende aankopen doen en ben je alle andere consumenten voor.

scalpers

De acties van CrepChiefNotify en gelijkaardige groepen worden wereldwijd veroordeeld. Zo circuleren in het Verenigd Koninkrijk al verhalen dat boze gamers de scalpers een koekje van eigen deeg hebben gegeven. In dat geval maken gamers een afspraak met een reseller onder het mom een console te willen kopen. Om daarna de reseller in elkaar te slaan en aan de haal te gaan met een deel zijn gekochte PS5-consoles.

Of de mannen van CrepChiefNotify hun eigen praktijken oneerlijk vinden? Helemaal niet, want de groep beweert in een Facebookpost dat-ie het vooral deed vanuit een moreel standpunt:

“Veel leden van onze community zijn tijdelijk werkloos of hebben het moeilijk door toedoen van Covid-19. Deze mensen kunnen nu hun rekeningen betalen, eten op tafel zetten en cadeau’s kopen voor hun kinderen door PS5-consoles door te verkopen. Het is erg dat een kind niet de beloofde PS5 krijgt met kerst, maar er zijn kinderen die helemaal niets hebben. Wij hebben nergens spijt van.”

De groep weigert zich te verontschuldigen en geeft toe dat het al lang hetzelfde doet met sneakers, jacuzzi’s en tal van andere luxeproducten.

Wat vinden jullie ervan?

REACTIES (1)

Een reactie achterlaten