fbpx

Forza Motorsport rijdt op cruise control

forza motorsport review 1

Getest op: Xbox Series
Ook beschikbaar op: PC

Weet je aan welk verschijnsel wij een gloeiende hekel hebben? Aan reboots. Bij Turn 10 Studios doen ze er ook aan mee. We hebben hoegenaamd geen idee waarom ze na deel 7 plots zijn gestopt met nummeren, want in deze gloednieuwe racer huist weinig van de ziel en feel van het origineel op Xbox. Een 8 in de titel vinden wij ook niet helemaal verdiend, want deze Forza Motorsport lijkt meer een stagnatie dan evolutie.


6 jaar wachten

Forza Motorsport is de nieuwste piloot uit deze stal op de grid in 6 jaar tijd. En het is het debuut op de huidige generatie consoles. Grafisch kan dit niet anders dan een gemakkelijke binnenkopper zijn, toch? Mis, pitspoes, want de beelden blijven opvallend wisselvallig. De beautyshots in de garage zijn vaak prachtig, maar eenmaal je op het circuit zit, valt het soms dik tegen. Je zou zelfs met lichte overdrijving kunnen beweren dat het verschil met voorganger Forza Motorsport 7 (Xbox One) niet te zien is. In de performancemode verschijnen er wat ons betreft te veel gekartelde anti-aliasingrandjes.

Die slordig bijgewerkte beelden deden ons nog het meest denken aan de sluwe trucjes van Gran Turismo. Dan hebben we het over het combineren van onderdelen van de nieuwe generatie met minder beeldige flarden uit de vorige generatie. Het enige dat ons wel periodiek van onze kuipstoel deed tuimelen, waren de licht- en weerseffecten. De ochtendzon die verlegen de over het tarmac dwarrelende mistslierten doorprikt? Wonderlijk! Het doorbreekt in een oogopslag de monotone sleur op een gocartbaan zoals Lime Rock Park, waar we in iRacing al duizenden rondjes op rondreden.

forza motorsport review 2

Fijn onlinesysteem

Voor het onlinesysteem, met een safety en skill rating, speelde Turn 10 Studios leentjebuur bij Gran Turismo, dat eerder de motorolie ging halen bij het daarnet vernoemde iRacing. Het is een goede aanpak, die verstandig racen promoot. Daarom wellicht dat we zelfs in een publieke lobby rond de releaseperiode min of meer clean konden racen. Die optie om oefensessies op gelijk welk moment te verlaten om je tussendoor in 3 ronden te kwalificeren, vinden we trouwens geniaal. Die aanpak verdient ook elders navolging, want zo moet je minder langer wachten op een race.

Het succes van deze Forza Motorsport zal grotendeels afhangen van het multiplayergebeuren, want van de singleplayer krijgen we het warm noch koud. Deze lauwe modus serveert de klassieke opeenvolging van races, met wat lijkt op lukraak gekozen groepen van auto’s. Dat de AI bijzonder slapjes is, versterkt het flauwe gevoel. Op de drivatars uit het verleden viel wel het een en ander op te merken, maar ze hadden tenminste persoonlijkheid.

Nu is de computergestuurde tegenstand het equivalent van een zilvergrijze Skoda. Ze vullen de hoop, zeg maar. We kunnen ons eigenlijk niet herinneren dat we echt raceten tegen die opponent van vlees noch bloed. Ofwel reden ze een eindje voor ons uit, ofwel haalden we ze in het begin makkelijk in en zagen we ze nooit meer in onze achteruitkijkspiegels verschijnen.

forza motorsport review 3.jpg

Het grootste euvel

6 jaar na Forza Motorsport 7 is het grootste euvel hetzelfde gebleven: auto’s hebben hier geen enkele waarde. Ze smijten je er namelijk mee naar je kop. Race gewonnen? Daar is die nieuwe bak. Twee goeie bochten genomen? Alsjeblieft, een blinkende Porsche. Per ongeluk het gaspedaal ingedrukt in de menu’s? We vieren het met een Lamborghini Gallardo!

We vinden het uitermate vervelend dat je de kans niet krijgt om een band op te bouwen met een auto die je zorgvuldig uitbouwt. Die magie had het origineel wel. Maar in deze tijden moet de verwende gamer voor gelijk wat een beloning krijgen. Dit spel bezondigt zich hier legendarisch hard aan. Wij haakten af, want wat betekent een beloning zonder zelfs de geringste inspanning?

forza motorsport review 3

Magie verloren

We raken graag nog even het hart van de gameplay aan. Het weggedrag van de auto’s, dus. Dat heeft weinig met de realiteit te maken. Alle wagens hebben bijvoorbeeld de neiging om voor overstuur te kiezen op het moment dat je al remmend de bochten voorbereidt. Accelereren is dan weer in 9 van de 10 gevallen een gevecht met onderstuur. Stel je ook niet te veel vragen bij de overdreven rotatie van de racebolides als je de kerbs opzoekt. Deze Forza Motorsport is dan ook geen simulatie. Dat pretendeert het ook niet te zijn, ook al is het allemaal iets serieuzer dan de Horizon-reeks. Verstand op nul, controller in de hand en vlammen maar. Zo valt er best plezier te puren uit deze game, vooral als je het tarmac online kan delen met een leuk pak racers.

Forza Motorsport is op geen enkel vlak slecht te noemen. Tegelijkertijd kan je geen enkel aspect ervan als uitstekend bestempelen. Het blijft allemaal wat hangen in het midden van de weg. Dit is een leuk tussendoortje, het proberen waard, zeker als je het gratis kan spelen met de Game Pass. Maar een verplichte aankoop, zoals games in deze exclusieve Xbox-reeks in een ver verleden waren, is het dan weer helemaal niet. Kijk goed naar de kilometerteller, want your mileage may vary.

7.0
Forza Motorsport
  • bijzonder toegankelijke racer
  • fantastische licht- en weerseffecten
  • sterke multiplayer
  • eigenzinnige wegligging
  • overdaad aan beloningen
  • grafisch wisselvallig

BESLUIT

Turn 10 Studios had dit racespel Forza Okay moeten noemen. Dat is exact wat deze game is. Overal oké, zonder ergens een versnelling hoger te schakelen.

Een reactie achterlaten