fbpx

Facebook moet $500 miljoen betalen aan Zenimax

Er is eindelijk een eerste uitspraak gekomen in de rechtszaak tussen Facebook, de eigenaar van Oculus VR en Zenimax, het moederbedrijf van Bethesda Softworks. Resultaat: Mark Zuckerberg zal 500 miljoen dollar moeten ophoesten voor de ontwikkelaar van The Elder Scrolls, omdat zijn bedrijf de VR-research van Zenimax voor eigen producten gebruikt zou hebben.

Voor wie niet helemaal mee was van bij het begin, zetten we het allemaal nog even op een rijtje. Deze rechtszaak dateert immers nog vanuit de periode waarin John Carmack – je weet wel, een van de sleutelpersonen bij de ontwikkeling van Doom – nog voor Zenimax werkte als werknemer van Id Software, een studio onder Bethesda Softworks. Carmack was gebeten door de VR-microbe en omdat Palmer Lucky, de oprichter van Oculus VR, toen ook volop met research voor Virtual Reality bezig was, werden de twee meteen dikke maatjes na hun eerste ontmoeting.


Op zich is daar niets mis mee, maar Palmer kwam wel een paar keer achter de schermen bij Zenimax en moest dus een geheimhoudingsverklaring of NDA ondertekenen. Volgens Zenimax zou de man die niet niet nagekomen zijn. Toen John Carmack Id Software verliet om te gaan werken bij Oculus VR, gingen de marionetten helemaal aan het swingen, want Zenimax betichtte Carmack ervan bedrijfsgeheimen door te spelen naar de concurrentie. Alle research waarop de Oculus Rift gebaseerd werd, zou namelijk bij Zenimax gerealiseerd zijn.

Wat was nu het verdict in de rechtszaak? De rechter oordeelde dat Palmer Luckey de ondertekende NDA van Zenimax inderdaad niet nagekomen was. Als gevolg moet Facebook zo’n 500 miljoen dollar als schadevergoeding betalen aan Zenimax. De diefstal van de research kon niet rechtstreeks aangetoond worden, al hebben we het vermoeden dat het moederbedrijf van Bethesda het daar niet bij laat.

Voor Facebook is de zaak nog niet opgelost, want het bedrijf kondigde al aan dat het in beroep wil gaan tegen de uitspraak. Maar ook voor Zenimax is het einde nog niet in zicht. De uitgever wil absoluut een manier vinden om de verkoop van de Oculus Rift een halt toe te roepen, omdat de technologie achter de bril naar eigen zeggen aan Zenimax toebehoort. En als het daar in slaagt, beginnen de problemen voor Oculus VR pas echt. Want dan mag er geen enkele bril meer verkocht worden tot Facebook en Zenimax een contract hebben.

Een reactie achterlaten