fbpx

Ex-baas PlayStation: ‘Exclusiviteit is dé vijand van blockbusters’

Schermafbeelding 2024 03 10 om 22.26.45

Hoewel Shawn Layden al een tijdje uit de schijnwerpers verdwenen is, is de voormalige PlayStation-topman nog te vinden voor straffe uitspraken. In een recent interview noemde hij platformexclusiviteit de vijand van elke grote blockbuster.

Gezien Sony onlangs tal van ontslagen aankondigde en Microsoft enkele titels multi-platform maakte, lijkt het niet zo goed te gaan met de game-industrie. Allemaal een gevolg van de hoge investeringen tijdens de Covid19 pandemie? Of is er meer aan de hand?


Volgens ex-Sony baas Shawn Layden (via GamesBeat) is er een keerpunt nodig in de sector. Vooral om de hoge ontwikkelingskosten van blockbusters zoals Spider-Man 2 en andere te dragen.

“Als je meer dan 250 miljoen dollar ontwikkelingskosten hebt om een game te maken, moet je net zoveel mogelijk spelers proberen te bereiken,” vertelt layden. “En dan is platformexclusiviteit het zwakke punt van elke blockbustergame.”

“Exclusiviteit op PS5 of Xbox zorgt voor een kleinere afzetmarkt, vooral bij een live-service of free-to-play model. Toegang tot een ander platform zorgt ervoor dat je meer spelers kan bereiken.”

Layden gaat dieper in op het voorbeeld van free-to-play. Zo laat hij verstaan dat 95% van free-to-play spelers geen geld uitgeeft. Het doel van dat genre is dan ook conversie. En dat doe je door meer spelers aan te trekken. Helldivers 2 heeft dat zeer goed gedaan voor PlayStation door een gelijktijdige release op console en pc.

De voormalige PlayStation topman, die tegenwoordig consultant is voor bedrijven als Tencent en Readygg, vindt dat de sector meer inspanningen moeten leveren meer non-console gebruikers moet betrekken bij console gaming.

Ondanks de negatieve aspecten van exclusiviteit, gelooft Layden dat er altijd exclusieve games zullen zijn. Exclusives helpen immers de features van je console in de kijker te zetten. Op vlak van technologie is dat nergens anders mogelijk. Denk maar aan Astro’s Playroom.

Een reactie achterlaten