fbpx

Epic Games betaalde Sony om cross-platform play in Fortnite mogelijk te maken

fortnite PS4

Uitgever Sony heeft lang gewacht om cross-platform play toe te laten op PlayStation. Dankzij documenten die aan het licht kwamen in de rechtszaak tussen Apple en Epic Games, weten nu waarom Sony toch de stap heeft gemaakt: Epic Games heeft Sony overtuigd met harde cash.

Via Fortnite slaagde Epic Games erin om cross-play op de PS4 door te drijven, al heeft de ontwikkelaar daar belachelijk veel moeite voor moeten doen. Dat blijkt uit het mailverkeer tussen Sony en Epic Games in 2018 die tijdens de Fortnite-rechtszaak openbaar is gemaakt.


Zo stuurde Epic Games eerst een uitgebreid voorstel naar Sony waarbij de uitgever kon rekenen op verschillende voordelen. Gratis accessoires of personages voor PlayStation Plus-leden, PlayStation-branding voor Fortnite, een gratis verlenging van de Unreal Engine licentie voor Sony en meer. Het is duidelijk dat Epic Games die cross-play moest en zou krijgen.

Voorstel Epic

Ondanks het uitgebreide voorstel was Sony niet overtuigd. Senior director of Developer Relations Gio Corsi antwoordde dat hij onder de indruk van de voorstellen was, maar er niet van was overtuigd dat cross-play noodzakelijk goed zou zijn voor Sony.

Hij zou dan ook graag weten in hoeverre cross-play voor PlayStation als business voordelig is.

Sony reply

 

Sony ging uiteindelijk toch door de knieën dankzij een financiële regeling. Epic Games beloofde het verlies aan inkomsten door cross-play te compenseren. Volgens Sony moeten de inkomsten uit een game proportioneel zijn aan het aantal spelers. Als de inkomsten van Fortnite op PS4 daar onder liggen, dan moest Epic het verschil betalen aan Sony.

Sony cross play inkomsten

Of hetzelfde beleid vandaag ook nog geldt, is niet helemaal duidelijk. Al liet Tom Sweeney, CEO van Epic Games, tijdens zijn getuigenis op de rechtszaak vallen dat Epic Games met die voorwaarden akkoord moest gaan. Anders zou cross-play op PlayStation niet mogelijk geweest zijn.

Vanuit een zakelijk standpunt is een dergelijk contractmodel een slimme zet van Sony en anderzijds niet meer dan logisch. Het is geen verrassing dat Sony de absolute marktleider was tijdens de PS4-generatie. Hoewel het Xbox-platform kon profiteren van de cross-play formule als kleinste speler op de markt, kon Sony als marktleider heel veel verliezen.

Desalniettemin blijft het interessant om te zien dat de game-industrie een hard spelletje speelt achter de schermen.

Een reactie achterlaten