fbpx

Epic Games sleept Apple en Google voor de rechtbank

Fortnite mobile

Het is oorlog in de app stores. Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, heeft officieel een rechtszaak aangespannen tegen zowel Apple als Google nadat de battle royale game uit hun stores werd verwijderd. Reden: Epic voegde een nieuwe functie toe aan die het mogelijk maakt om items rechtstreeks aan te kopen, waardoor zowel Apple als Google inkomsten mislopen.

Epic Games kondigde het nieuwe betaalsysteem donderdag aan. Dit als reactie tegen de betaalregels die zowel Apple als Google hanteren. Ontwikkelaars moeten in-app aankopen immers altijd via Apple of Google laten verlopen, waarna die automatisch 30% van het bedrag ontvangen. Epics nieuwe betaalfunctie omzeilde die regel en liet de gebruikers via Epic V-Bucks aankopen. Gebruikers kregen ook nog eens 20% korting als ze die optie kozen.


Fortnite offline

Zowel Apple als Google verwijderden Fortnite uit de stores omdat het nieuwe systeem de regelgeving overtrad. Waarna Epic meteen een rechtszaak aanspande tegen beide techbedrijven. Volgens Epic heeft Apple met de App Store een monopolie op iOS-toestellen waardoor concurrentie onmogelijk is geworden. Met de rechtszaak wil Epic Games naar eigen zeggen eerlijke regels afdwingen voor alle ontwikkelaars en de miljoenen gebruikers.

Klinkt erg nobel, maar uiteindelijk draait het maar om één ding: centen. Epic Games rijft nog elke maand miljoenen dollars binnen met Fortnite en wil liever af van die verplichte 30%. De ontwikkelaar acht zich nu groot en sterk genoeg om de strijd met Apple en Google aan te gaan.

Goed voorbereid

Dat het om een goed voorbereide aanval gaat, bewijst ook de video die de makers meteen lanceerden nadat de game verwijderd werd uit de App Store. Het is een parodie op een reclamespot van Apple uit 1984 voor de lancering van de eerste Mac. In de versie van Epic Games wordt de strijd aangemoedigd tegen Apple die vergeleken wordt met de totalitaire staat, geïnspireerd op George Orwell’s boek ‘1984’.

Met de video die de hashtag #FreeFortnite meekreeg, probeert Epic nu de miljoenen spelers van Fortnite achter zich te scharen in hun strijd tegen Apple en Google. Via hun website roepen ze de spelers op tot het boycotten van Apple en Google. Volgens Epic liggen de prijzen een stuk hoger door hun 30% regel. Erg dubbel allemaal, gezien Epic al miljarden verdiende aan de verkoop van V-Bucks en de prijzen zelf erg hoog houdt.

Of Epic Games het in de rechtbank zal halen, is erg twijfelachtig. Apple en Google bepalen zelf de regels van hun stores, waarmee ontwikkelaars akkoord moeten tekenen voor ze hun game op de stores kunnen plaatsen.  Juridisch gezien heeft Epic Games geen poot om op te staan. Ook Sony, Microsoft en Nintendo werken met dergelijk betaalsysteem voor hun digitale stores.

Een reactie achterlaten