fbpx

EA lost heel wat nieuwe details van Battlefield 2042

battlefield 2042 2

Dat de veldslagen van Battlefield 2042 ongezien intens worden, werd duidelijk bij de onthulling van de game. Toch bleven gamers nog met heel wat vragen zitten. En dus hebben de developers van DICE de tijd genomen om de belangrijkste vragen te beantwoorden. Zo komen we te weten dat je crossplay ook kan uitzetten, de beta is uitgesteld en de maps kolossaal worden.

battlefield 2042 specialist

Keuze uit 10 Specialists

Het is design director Daniel Berlin van DICE die heel wat nieuwe details over de game loste. Te beginnen met de Specialists, soldaten met unieke persoonlijkheden en vaardigheden. In tegenstelling tot de vroegere klassen, hebben ze géén vaste uitrusting. Bij de launch kan je kiezen uit 10 specialisten, waarvan Mackay, Falck, Boris en Casper al onthuld zijn. Meer personages worden bekendgemaakt in de komende maanden.


Hoe werken die unieke vaardigheden van die specialisten dan? Falck bijvoorbeeld kan als Combat Surgeon één enkele bondgenoot weer oplappen met 100% van zijn levenspunten, per keer dat ze Revive gebruikt. Daarnaast heeft ze ook toegang tot Squad Revive, maar wanneer ze die vaardigheid activeert, keren haar teamgenoten slechts met een portie van hun levenspunten terug uit het hiernamaals.

Wat de uitrusting van je personage betreft, bestaan de restricties van de voormalige klassen niet meer. Spelers kunnen dus een eigen uitrusting voor elke specialist samenstellen. Daarbij kunnen ze kiezen uit een Primary Weapon, Equipment, Secondary Weapon en Throwable.

Berlin raadt aan om je keuzes goed te overwegen. Als Falck is het misschien handiger om een extra verbandkist te dragen, dan extra explosieven mee te zeulen. En misschien is ook wel beter om niet de eenzame sniper uit te hangen, want dan ben je als medic natuurlijk geen hulp voor je team.

Battlefield 2042 1

Grote dynamische maps met clusters

Wat de slagvelden betreft, zullen er zeven maps beschikbaar zijn vanaf launch. Allemaal zijn ze speciaal ontworpen voor 128 spelers en bevatten ze dynamische weerelementen. Orbital is een map rond een lanceerplatform in Frans-Guyana, waar elk moment een ruimteraket gelanceerd kan worden. Tenzij een tornado daar anders over beslist. Hourglass speelt zich dan weer af in Qatar waar gigantische zandstormen de kop kunnen opsteken. Hier kan je een overzicht vinden van alle maps.

Grote maps betekent doorgaans ook dat spelers de actie vaak moeten zoeken, maar dat probeert DICE tegen te gaan door de gigantische maps in verschillende clusters in te delen. Dat zorgt er voor dat spelers automatisch naar de confrontatiezones op de map getrokken worden. In Conquest Mode is de map verdeeld in sectoren met verschillende hardpoints. Het team dat controle heeft over alle hardpoints in een sector, zal na verloop van tijd die specifieke sector veroveren.

En waarom het spelersaantal verdubbelen op next-gen consoles? Volgens Berlin leverde het grotere aantal spelers vooral op een technisch vlak een veel betere ervaring af. Op PS4 en Xbox One is het aantal spelers lager, maar dankzij de voertuigcombat, de tornado’s en zelfs zandstormen zal de chaos nagenoeg even groot zijn als op next-gen consoles. Gewoon iets meer gecondenseerd.

bf 2042 screenshot

Beta & Cross Play

In de late zomer volgt de eerste grote beta test. Die zou normaal in augustus plaatsvinden, maar werd vanwege technische redenen uitgesteld. In de beta wordt meteen ook cross-play en cross-progressie getest. Verwacht dus spelers van verschillende platformen op hetzelfde slagveld. Om de beta-servers niet te zwaar te belasten, zal cross-play enkel mogelijk zijn via invites.

Cool is dat je in de uiteindelijke versie de mogelijkheid krijgt om cross-play uit te schakelen. Zo kan je er op PS5 voor kiezen om het enkel op te nemen tegen andere consolespelers. En hetzelfde geldt voor pc-spelers. Toegegeven, pc-spelers hebben sowieso een voordeel met muis en toetsenbord, dus is het coole dat DICE die mogelijkheid voorziet.

Last, but not least is er cross-progressie. Mocht je Battlefield 2042 spelen op verschillende platformen, dan blijft je gekochte content op PlayStation dus ook toegankelijk op pc. Best opvallend, gezien EA meestal niet zo klantvriendelijk is op dat vlak. Kijk maar naar de recente next-gen upgrades voor FIFA 22.

Battlefield 2042 staat gepland voor release op 22 oktober.

Een reactie achterlaten