fbpx

Call of Duty op PlayStation levert Sony tonnen geld op

Schermafbeelding 2023 06 29 om 02.24.08

Dat Call of Duty op PlayStation een goede zaak is voor Sony blijkt uit nieuwe documenten uit de rechtzaak tegen Microsoft. De shooter leverde in 2021 zo’n 800 miljoen dollar op voor Sony. Dat kwam aan het licht via een pover geredigeerde e-mail van Jim Ryan.

De mail vermeldde zowel spelersdata voor Call of Duty, alsook de omzet die de reeks voor Sony genereert. Wat de spelersdata betreft, zouden in 2021 14 miljoen spelers zo’n 30% van hun tijd spenderen aan Call of Duty op de console. Voor 6 miljoen spelers was dat zelfs 70%. En ongeveer 1 miljoen spelers spendeerde zelfs al hun PS5-speeltijd aan Call of Duty.


Dat brengt natuurlijk ook talloze in-game aankopen met zich mee. Zo schrijft The Verge dat de Call of Duty-reeks in 2021 een omzet van 800 miljoen dollar genereerde voor Sony, enkel in de VS. Wereldwijd zou dat 1,5 miljard dollar zijn.

Als je daarbij PlayStation hardware, accessoires, lidmaatschappen en services nodig om om Call of Duty te spelen, kan dat cijfer oplopen tot 15,9 miljard dollar per jaar. Om Call of Duty online te kunnen spelen, is immers een PS Plus abonnement nodig. Ook die opbrengsten zijn in dat cijfer opgenomen.

Het mag duidelijk dat Call of Duty een belangrijke reeks is voor Sony. Natuurlijk was het niet de bedoeling dat dergelijke cijfers ooit publiek werden gemaakt. Eenmaal bekend raakte dat het document eigenlijk gecensureerd moest zijn, werd de mail van Jim Ryan dan ook offline gehaald.

In ieder geval is het nu klaar en duidelijk waarom Call of Duty op PlayStation zo belangrijk is voor Sony.

Een reactie achterlaten