fbpx

Astro’s Playroom is een geslaagde showcase voor de DualSense controller

Astros Playroom PS5 review

Astro’s Playroom is een gratis tech-demo, een platformer die de nieuwe PS5-gebruikers toont wat de console en vooral de DualSense in zijn mars heeft. Waarom wij die in godsnaam reviewen? Naast een sterke showcase voor de PS5 is het ook een heuse nostalgietrip voor PlayStation-gamers, verpakt in een leuke platformer.

astros playroom ps5 review 2


Trekken aan die trekker

“We hebben deze ervaring ontwikkeld om je te laten zien welke coole trucjes je kunt doen met je gloednieuwe DualSense draadloze controller”. Dit lees je op het startscherm van Astro’s Playroom en dat neemt meteen alle twijfel weg over de bestaansreden van deze game.

Net zoals zijn voorganger Astro Bot Rescue Mission gemaakt werd om PlayStation VR te demonstreren, wordt het schattige robotje nu ingeschakeld om je de ouwe en vooral nieuwe functies van de PS5 controller uit de eerste hand te laten ervaren. Dat wordt allemaal verpakt in een vlot spelend platformgame, tegen een achtergrond van all things PlayStation. Voor veteranen een geweldige trip down memory lane. Voor jongere spelertjes de perfecte, vermakelijke game om die gloednieuwe PS5 van pa of oudere broer ook eens te mogen bezigen.

astros playroom review

Welkom in de PS5

Structureel is de game opgebouwd rond een hub: CPU Plaza. Die telt zelf ook enkele platformuitdagingen, maar geeft vooral toegang tot vier zones of spelwerelden en het PlayStation Labo. Eenmaal je een van die werelden hebt uitgespeeld, komt daar in die CPU Plaza nog een speedrun-sectie bij. En de uitdagingen daar groeien naarmate je levels in elk van die spelwerelden voltooit.

Je doet ongeveer een half uur tot drie kwartier over de vier levels waaruit iedere zone is opgetrokken. Dat kan sneller als je puur op de eindstreep focust, maar je bent langer bezig als je er echt alle verborgen zones en collectables uit wil puren. En dat zullend de meesten waarschijnlijk wel willen. Wie dit toch nog aan de korte kant vindt, herinneren we eraan dat deze game helemaal gratis op je PS5 geïnstalleerd staat.

astros playroom ps5 review 3

Pure pretentieloze fun

Die spelwerelden zijn goed voor een kleurrijke, visueel gelikte setting met heel wat grappige details, maar belangrijker nog: met meestal een vrij creatieve platformgameplay. Denk Mario Galaxy meets Little Big Adventure, met hier en daar streep Sonic… op een soundtrack die Daft Punk gemaakt zou kunnen hebben. Astro’s Playroom is pure, pretentieloze fun, terwijl het zijn eigenlijke tech-demo-missie perfect volbrengt. Astro als een gek laten rondspringen met de haptische triggers, regendruppels op de paraplu van je personage (letterlijk) voelen tikken en iets later duidelijk het verschil merken als het hagelt.

Die weerstand van je trekkers wanneer je door modder ploetert of je aan een uitsteeksel optrekt. De mix van audio uit de speakers van je tv én die uit je controller. Het klopt allemaal en geeft effectief een meerwaarde aan de spelbeleving. Alleen de bewegingsgevoelige features waarbij je de controller moet kantelen, zijn niet altijd even geslaagd. Over de hele lijn zijn we dus best benieuwd naar wat gamedesigners met deze features gaan doen.

astros playroom review 1

Nostalgie ten top

Terwijl je jumpt, balanceert en vijanden op familievriendelijke manier uitschakelt, verzamel je muntstukken, puzzelstukken en artefacten. Daarmee vul je het PlayStation Labo. Een soort hightech museum met tentoonstellingsruimte voor hardware uit vier generatie PlayStationconsoles. Inclusief de PSP.

De verzamelde muntstukken duw je in een jackpot die dan random artefacten, puzzelstukken en decorelementen voor het Labo uitbraakt. Zelf draaien we al mee sinds de begindagen van Sony’s spelconsole, wat dit tot een pure nostalgiebom maakt. Oh, het weerzien met die microfoon voor de PSP, die netwerkadapter voor de PS2 en dat LCD scherm om in die originele PlayStation te pluggen. Een zalige terugblik, om nu volledig los te gaan met de toekomst die je PS5 belooft te bieden.

8.0
  • beste tech-demo ooit
  • voorgeïnstalleerd op de PS5
  • PlayStation-nostalgietrip
  • creatieve platformer
  • bewegingsgevoelige features hit & miss

BESLUIT

Een score plakken op een gratis techdemo is misschien wat vreemd, maar we doen het toch. Astro’s Playroom is een charmante, vermakelijke platformer. Zelfs als je geen ruk geeft om zijn eigenlijke missie als tech-demo voor de DualSense controller of de nostalgische kracht zou negeren. Maar voor alle duidelijkheid die missie is volbracht en die nostalgie hakt erin.

Een reactie achterlaten