fbpx

Astro Bot gespeeld: “Leuker, grootser en op en top PlayStation”

astro bot hands on PS5

Na Crash Bandicoot en Sackboy staat Astro Bot klaar om de rol van PlayStationmascotte over te nemen. Wij gingen aan de slag met het eerste volwaardige PS5-avontuur van de robotopdonder en zijn overtuigd: dit wordt ongetwijfeld de vermakelijkste PS5-game van 2024.

Boxing octopus

Wie om een of andere bizarre reden het uitstekende Astro’s Playroom geen kans gaf en het meteen van zijn PS5 verwijderde, heeft een gat in zijn gamecultuur. De gratis titel was ontworpen om de veelzijdigheid en mogelijkheden van de PS5 te tonen. Die uit de kluiten gewassen techdemo bleek echter een memorabele platformtrip. Sterker, geen enkel andere first-party PS5-game wist de DualSense technologie op zo’n inventieve en geniale wijze te gebruiken.


De jongens en meisjes van Team Asobi willen met Astro Bot hetzelfde over doen, maar doen grootser en beter. Die volwaardige Astro Bot-ervaring betekent niet alleen meer levels, meer baasgevechten – zoals die vette T-Rex battle op het einde van Astro’s Playroom – maar ook tonnen nieuwe en creatieve manieren om je vijanden en omgeving te overwinnen.

 astro bot hands on 3

Kikkers aan je hand

Of Astro Bot eigenlijk wel een verhaal nodig heeft? Niet echt. Dus houdt Team Asobi het eenvoudig: Astro’s moederschip is gecrasht en onderweg zijn zijn robotvriendjes verspreid over verschillende sterrenstelsels. Aan jou om op je Dual speeder te hoppen (lees: een gepimpte PS5-controller die aan een rotvaart de lucht inschiet als je beide triggers indrukt) en je klonen te bevrijden.

Het handvol levels in het universum dat we mochten testen (er zijn zes universa in totaal), speelt heerlijk. Op een wolkerige plantentuin met gigantische waterglijbaan bevrijden we Ratchet en Rivet. Op de bouwwerfplaneet binden we een mechanische bulldog op de rug die ons een krachtige dash bezorgde. Hiermee kunnen we grote kloven overbruggen en dwars door muren vliegen.

Kregen we even later ook te pakken: een stel plakkerige kikkerhandschoenen om door de levels te slingeren en er even later een kolossale boksende inktvis de traanklieren uit zijn oogkassen te meppen. Dat Team Asobi alweer voor enkele memorabele baasgevechten zal zorgen, staat vast. De kolossale King Kong die we van toren tot wolkenkrabber zagen springen, verraadt ook dat het ook qua formaat een stukje meer mag.

Pinpin Lapin

Cam, cam, cameo’s

Astro Bot is een fijne actieplatformer die zo intuïtief en strak speelt dat het lastig is om de controller neer te leggen. Niet alleen is Astro Bot met zijn tonnen variatie en kleurrijke vibe exact wat Sony nodig heeft om Mario Bros nog eens het vuur aan de schenen te leggen, het heeft ook een heerlijk hoge nostalgiefactor.

Zo kan je opnieuw puzzelstukken verzamelen om oude Sony hardware te unlocken en stikt de game van mascottes uit andere PlayStation-franchises. Dit keer heeft Team Asobi die ontmoetingen een stuk uitgebreider en interactiever gemaakt: de hommages in het decor zijn nu een onderdeel van de gameplay geworden.

Nadat we de boksende octopus met een rake dubbele uppercut finaal de zee hebben ingemept, spotten we een roeibootje in de blauwe oceaan. We springen op onze vliegende Dual speeder en vinden Kratos en zoon Atreus vechtend met een mini-octopus. Nadat Kratos het tentakelmonstertje met een rake rechtse richting Jupiter lanceert, zoeven we samen met de Noorse alleshakker en zijn nageslacht door de dampkring.

Astro bot hands on 5

LittleBigPlanet achterna

In het ruimtemenu verrast Kratos ons: hij tovert een planeet tevoorschijn die helemaal in God of War-thema is. En zo zouden er verschillende speelbare themawerelden zijn gebaseerd PlayStation-franchises. Of we Kratos’ strijdbijl ook in de robothanden krijgen? Dat is een andere vraag.

Astro Bot heeft misschien niet de naambekendheid van een Uncharted of God of War, maar verdient evenveel aandacht. Het voelt wat aan als de spirituele opvolger van LittleBigPlanet: schattig, immer creatief en zeker niet alleen voor kids. Zo probeerden we twee challenge planeten die hard doen denken aan de uitdagende speedruns uit LittleBigPlanet.

De retemoeilijke obstakelparcours kan je enkel middels eens fikse dosis trial & error overwinnen. Na een kleine 25 pogingen lukte het ons eindelijk. Enkele liters zweet lichter, maar wel een premium Astro Bot rijker. Benieuwd naar het volledige avontuur vanaf 6 september.

Een reactie achterlaten